latinica  ћирилица
29/10/2014 |  15:56 | Аутор: РТРС

ЦИК наредио поновно бројање на пет бирачких мјеста

Сутра истиче рок до којег овлашћени политички субјекти могу поднијети жалбу Централној изборној комисији БиХ на утврђене резултате општих избора.

ЦИК је размотрио 15 захтјева и уважио жалбе за поновним бројањем за пет бирачких мјеста. Бројање за ова бирачка мјеста почеће сутрау 12 часова у Главном центру за бројање гласачких листића у Сарајеву.

За два бирачка мјеста у Новом Граду биће поновљено бројање листића за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике РС и Народну скупштину РС.

За једно бирачко мјесто у Шековићима поново ће се бројати листићи за предсједника и потпредсједника РС. Гласачки листићи ће се поново бројати и за по једно бирачко мјесто у Орашју и Бужиму за различите изборне нивое, кандидате и политичке субјекте. У ЦИК - у тврде да поновно бројање и исправке неће промијенити утврђене мандате.

СДС упутио три захтјева ЦИК-у

Српска демократска странка поднијела је данас Централној изборној комисији БиХ три захтјева за поновно бројање гласачких листића за предсједника Републике Српске, за вјештачење неважећих гласачких листића и понављање избора у Приједору.

Генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан, рекао је да ова странка тражи поновно бројање гласачких листића у присуству акредитованих посматрача на бирачким мјестима Средња Марићка у Приједору и Велика Обарска у Бијељини, због сумње да су гласови које је освојио кандидат Савеза за промјене Огњен Тадић, уписани кандидату коалиције "Домовина" , Рамизу Салкићу.

Исти захтјев имају и за бирачко мјесто Гребен у општини Вишеград, гдје Тадић није освојио ниједан глас, док су чланице Савеза, каже, имале око 130 гласова.