latinica  ћирилица
29/10/2014 |  15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Београдска филхармонија на европској турнеји у новембру

Након прве турнеје у САД, Београдска филхармонија се спрема за европску турнеју у оквиру које ће од 2. до 10. новембра одржати седам концерата у градовима Швајцарске и Њемачке.

Шеф-диригент Мухаи Танг предводиће Београдску филхармонију на европској турнеји, а дио репертоара који ће слушати публика у Швајцарској и Њемачкој извешће на концерту у петак, 31. октобра у Коларчевој задужбини у оквиру своје редовне концертне сезоне.

Како је најавила Београдска филхармонија, на другом концерту из циклуса "Из шефове кухиње" београдска публика упознаће звијезду у успону, младог виолинисту Валерија Соколова у виртуозном Концерту за виолину и оркестар Петра Иљича Чајковског.Соколов је све више тражен због задивљујуће зрелих интерпретација неких од најтежих дјела виолинског репертоара.

Поред Кодаљевих "Игара из Галанте" Филхармонија ће одсвирати живописне "Слике са изложбе" Модеста Мусоргског у Равеловој оркестрацији. Према ријечима диригента Танга, ова чудесна музика са којом ће се Београдске филхармонија "прошетати" европским дворанама сигурно неће оставити публику равнодушном.

"Музичке слике из чувене композиције Мусоргског инспирисане су цртежима и акварелима умјетника Виктора Хартмана коме је дјело и посвећено. Међуставови, који повезују музичке слике, названи су Променаде и дочаравају шетње од једне до друге слике као и разноликост осјећања и мисли која се јављају приликом сусрета са сваком новом сликом", каже Танг.

Београдска филхармонија је за европску турнеју припремила различит репертоар за наступе са неколико солиста. Поред Соколова, са Филхармонијом ће у различитим градовима наступити аустријски пијаниста Инголф Вундер и чешки хорниста Радек Баборак.