latinica  ћирилица
29/10/2014 |  15:28 | Аутор: Агенције

Шри Ланка: Више од 100 људи погинуло у одрону

За више од 100 људи се вјерује да су погинули, док се 300 воде као нестали у клизишту изазваном јаким монсунским кишама у брдовитом централном дијелу Шри Ланке, рекао је данас министар за руковођење катастрофама Махинда Амаравира и најавио суспензију спасилачких операција због мрака и опасности од нових одрона.
Шри Ланка - одрон - Фото: АП
Шри Ланка - одронФото: АП

"За више од 100 људи се вјерује да су мртви. Обуставили смо спасилачке операције због мрака и невремена, а постоји и опасност од даљњих клизишта. Наставићемо сутра", рекао је Амаравира на мјесту несреће у селу Халдумула на 190 километара источно од Коломба, пренијела је агенција Ројтерс.

Агенција наводи да се више од 300 људи води као нестало и да се вјерује да је око 150 кућа уништено у одронима.

Клизиште је изазвано јаким монсунским кишама посљедњих дана у централном дијелу Шри Ланке, које су погодиле познате плантаже чаја источно од Коломба, гдје су рано јутрос по локалном времену поједине куће нестале и упале девет метара испод блата, додаје агенција АФП.

Жртве су радници на плантажама и њихове породице чији се домови налазе на планинској падини која се обрушила.

У операцију спасавања преживјелих укључени су полиција, локални добровољци, ваздухополовне снаге и елитна полицијска јединица, додао је Кумара.

Предсједник Махинда Раџапаксе наложио је војсци да распореди тешке машине да се убрза трагање и спасавање.

Међутим, војни извори су рекли да су успјели да допреме багер у подручје и да очекује још тешких машина, али да оштећени путеви и јака киша и магле им успоравају рад.