latinica  ћирилица
29/10/2014 |  14:39 | Аутор: СРНА

"Дуинг бизнис 2015" - БиХ на 107. мјесту

Нови извјештај Свјетске банке "Дуинг бизнис 2015" наводи да је БиХ по рангирању регулаторних реформи за пословање пала са 104. на 107. мјесто - узимајући у обзир ревизију података и промјену методологије.
Посао - Фото: илустрација
ПосаоФото: илустрација

Рангирање БиХ по појединим индикаторима се није знатније промијенило у односу на извјештај "Дуинг бизнис 2014", осим добијања кредита, гдје се БиХ са 45. помјерила на 36. мјесто, захваљујући повећању стопе обухвата приватног бироа, саопштено је из Свјетске банке.

БиХ је рангирана боље од просјека земаља Европе и централне Азије у областима као што су рјешавање несолвентности (34. мјесто) и добијање кредита (36. мјесто).

Међутим, изазови у БиХ и даље остају у областима као што су електрична енергија гдје је БиХ на 136. мјесту, затим плаћање пореза, јер је БиХ у тој области на 151. мјесту, као и када је ријеч о прибављању грађевинских дозвола гдје је БиХ ма 182. мјесту.

Трошкови прибављања грађевинских дозвола у БиХ, што износи 20 одсто вриједности изграђеног складишта, су други по висини у цијелој регији Европе и централне Азије.

Према свеукупној лакоћи пословања, Македонија је рангирана на 30. мјесто, Црна Гора је на 36. мјесту, Бугарска је 38, Румунија 48, Хрватска 65, Албанија 68, самопроглашено Косово 75. и Србија је на 91. мјесту.

У извјештају се наводи да је 85 одсто земаља у Европи и централној Азији провело барем једну регулаторну реформу ради олакшавања пословања локалним предузетницима у 2013/14. години, што представља већи проценат него у било којем другом региону.

"У `Дуинг бизнис` извјештају Групације Свјетске банке за 2015. наводи се да су земље Европе и централне Азије у прошлој години унаприједиле регулаторно окружење за домаће предузетнике, повећавајући резултате остварене током претходне деценије", саопштено је из Свјетске банке.

На примјер, прије 10 година за покретање новог посла у Македонији је требало 48 дана, а данас се тај процес може завршити за два дана.

"Земље Европе и централне Азије су досљедни свјетски предводници у регулаторним реформама. Опредијељеност влада за унапређење регулаторног окружења за предузетнике им је омогућило да у неким областима сустигну земље које имају најбоље резултате. Тако, на примјер, просјечно вријеме за регистрацију имовине у региону је од 2010. смањено за 14 дана," рекла је Рита Рамалхо, водећи аутор извјештаја Групације Свјетске банке.