latinica  ћирилица
29/10/2014 |  14:33 | Аутор: РТРС

Додик позван на сједницу Трилатералне комисије у Београду

Предсједник Републике Српксе, Милорад Додик, позван је на 38. сједницу “Трилатералне комисије” која се ове године одржава у Београду, од 31. октобра до 3. новембра.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Сједницу Трилатералне комисије ће отворити предсједник ове организације Жан-Клод Трише, некадашњи шеф Европске централне банке, док ће високе званице поздравити премијер Србије, Александар Вучић.

На овај скуп у Београду, осим Додика, позвани су и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, предсједник Македоније Ђорђе Иванов, предсједница самопроглашеног Косова Атифет Јахјаги и премијер Црне Горе Мило Ђукановић

Трилателарну комисију у Србији су у јануару прошле године основали Јован Ковачић, Дејан Новаковић и Тахир Хасановић, чланови компаније “East West Bridge“.

Они су на пленарној сједници Трилатералне комисије, која је од 14. до 17. марта 2013. године одржана у Берлину, добили задатак да једну сједницу припреме и одрже у Београду.

“Значај за Србију и цео регион је изузетно велик. То је прилка да се размене мишљења на највишем нивоу, али и да се најутицајнији лидери из политике, бизниса и финансија, енергетике и индустрије упознају из прве руке о Србији, народу, могућностима... Уједно, Трилатерала се бави овим регионом већ деценијама и поједини представници су били позивани на седнице“, каже Јован Ковачић, предсједник Српске групе Трилатерале и члан Извршног комитета Трилатералне комисије.

На београдски састанак Трилатерале очекује се долазак око 180 истакнутих гостију, а међу њима су највећи свјетски и европски банкари и индустријалци - од извршног директора “Ротшилд групе“, до предсједника “Голдман Сакса“, као и бивши и садашњи политичари.

На сједници ће бити Мајкл Фукс, члан њемачког Бундестага и потпредсједник Европске трилатералне комисије, доскорашњи премијер Италије Марио Монти, као и Лук Коен, гувернер Националне банке Белгије.

Очекује се и долазак адмирала Ђанпаола ди Паола, бившег италијанског министра одбране и бившег министра војног комитета НАТО-а.

Најважнија личност из свијета бизниса је Питер Сатерленд, предсједник “Голдман Сакса“, највеће инвестиционе банке на свијету.

Једна од тема ове сједнице Трилателарне комисије, на којој ће учествовати гости и из Кијева и из Москве, биће и криза у Украјини.

Очекивало се да дође и Арзениј Јацењук, садашњи премијер Украјине и министар спољних послова Украјине, као и Сергеј Караганов, један од сарадника Владимира Путина.

Сједница Трилатералне комисије у Београду ће бити затворена за јавност.