latinica  ћирилица
29/10/2014 |  14:19 | Аутор: РТРС

Милановић: До пензије другачије него до сада

Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је данас пензионерима да се систем генерацијске солидарности на примјеру њихове генерације "игра задњи пут", јер слиједе реформе којима ће се пензије зарађивати на другачији начин него до сада.

"Генерацијска солидарност се на примјеру ваше генерације игра задњи пут у новијој историји ове земље, а након тога долазе нова правила, па за своју пензију, за пензију мојих вршњака, и млађих од мене, мораћемо да зарадимо на неки други начин", истакао је Милановић, гостујућу на Скупштини Хрватске странке умировљеника (пензионера).

Додао је да ће држава, и када не буде система солидарности, увијек бити ту "да ускочи јер не може дићи руке од свега", али ће морати да се игра по неким другим правилима.
Он је поручио и да 1,3 милиона пензионера нису ничија приватна парцела и да нико на њихову подршку као јединственог бирачког тијела не може да рачуна.

Говорећи о предстојећим пензионим реформама, односно о ослањању на тзв. други стуб пензионог система - обавезно приватно пензијско осигурање, истакао је да није ријеч о неолибералном експерименту, како неки тврде.
Алтернатива је, казао је Милановић, да се све пребаци у први стуб, обавезно државно пензијско осигурање, и да за 30 година, када буде још више старијих грађана, више нема пара за пензије.
Зато оно што радимо, радимо из увјерења и осећаја дужности јер не можемо бити сигурни шта ће бити за 20-30 година, закључио је премијер.
Скупштини Савеза пензионера присуствовао је и предсједник Хрватске Иво Јосиповић, који је захвалио на подршци те странке његовој кандидатури за нови предсједнички мандат и пожелио да оствари задате, заједничке циљеве.

"Нема друштва које може да просперира а да није утемељено на правди", рекао је Јосиповић и додао да они који су свој живот уткали у будуће нараштаје морају имати довољно прихода за старост, пренијела је агенција Хина.