latinica  ћирилица
29/10/2014 |  14:01 | Аутор: СРНА

Презентован пројекат изградње аутопута Бањалука-Сплит

У Бањалуци је данас презентован пројекат изградње аутопута Бањалука-Сплит, чија је дужина 186 километара.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да је за Републику Српску изградња овог аутопута изузетно важна.

- За завршетак изградње аутопута потребно је пет до седам година, док за затварање финансијске конструкције и израду неопходне документације треба 10 до 12 година- навео је Чубриловић, и изразио наду, да ће се у догледно вријеме почети са реализацијом овог пројекта.

Директор Аутопутева Републике Српске, Душан Топић, нагласио је да би изградња трасе аутопута Бањалука-Сплит кроз Републику Српску, у дужини од 99,2 километара, коштала око 1,5 милијарди евра.

- Аутпоутеви РС спроводе низ активности на припреми још једног великог инфраструктурног пројекта од великог значаја за Српску, БиХ и регион, а ријеч је о наставку аутопута Градишка-Бањалука, односно даље према југу - рекао је Топић.

Он је навео да је интерес за реализацију овог пројекта показало неколико регионалних и европских компанија, али да су најодлучнији били представници кинеске компаније Синохидро.

Директор Цеста ФБиХ Филип Вујева рекао је да је сачињена пројектна документација за трасу аутопута Бањалука-Сплит која пролази кроз Федерацију БиХ.

- Ова саобраћајница је веома значајна за привредни развој цијеле БиХ. Надам се да ћемо заједничким снагама кренути у реализацију овог пројекта - нагласио је Вујева.

Презентацији пројекта присуствовали су и представници Амбасаде Хрватске у БиХ.