latinica  ћирилица
29/10/2014 |  12:52 | Аутор: СРНА

Голићева на УН конвенцији о климатским промјенама у Копенхагену

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да би нови, универзални споразум о климатским промјенама требало да буде усвојен у Паризу наредне године.

Голићева је рекла да је у оквиру Оквирне конвенције о климатским промјенама УН у Копенхагену одржан састанак на министарском нивоу о томе како да буде обезбијеђена широка подршка влада новом споразуму.

Она је у телефонској изјави навела да је током данашњих билатералних сусрета разговарано о раније договореном пројекту адаптације и ублажавања климатских промјена, који ће бити финансиран грант средствима Глобалног фонда за животну средину у износу од пет милиона долара.

Према њеним ријечима, на конференцији би требало да буде усвојен и пети извјештај Оквирне конвенције о климатским промјенама у којем су наведене све кључне смјернице за будуће политике из области климатских промјена.

Голићева је навела да се на тај документ већ дају одређене примједбе које би требало да буду уважене.

Она је подсјетила да је БиХ до сада израдила и усвојила два национална извјештаја о климатским промјенама - стратегију нискокарбонског развоја и стратегију адаптације на климатске промјене, те да је у току израда и трећег националног извјештаја.

Голићева предводи делегацију БиХ на конференцији у Копенхагену, на којој учествују представници око 200 земаља чланица УН, а један од циљева те конференције је обједињавање глобалне политике у борби против климатских промјена.