latinica  ћирилица
29/10/2014 |  12:16 | Аутор: СРНА

Бањалука - Додијељене стипендије средњошколцима

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је данас да је услове конкурса за додјелу стипендија испунило 1.106 ученика средњих школа.
Гаврановић - уручење стипендије - Фото: СРНА
Гаврановић - уручење стипендијеФото: СРНА

"Данас смо након окончаног конкурса за додјелу стипендија ученицима средњих школа почели процес уручења рјешења о стипендијама, а на овај конкурс јавило се више од 1.170 ученика, а 1.106 је добило стипендије", рекао је Гаврановић новинарима.

Он је након уручења рјешења о стипендирању најбољим ученицима средњих школа изјавио да врло мали број ученика није испунио  опште критеријуме. Блажим критеријумима желимо да омогућимо што већем броју наших ученика да дођу до стипендије", додао је Гаврановић.

Он је рекао да је процес уручења рјешења о стипендирању ученицима средњих школа данас отворен уручењем рјешења за десет најбољих ученика.

Гаврановић је навео да је позван један број чланова породица погинулих бораца, породица ратних војних инвалида, социјалних категорија, као и ученици који су уписали дефицитарна занимања.

Он је рекао да је у буџету града за стипендије ученицима и студентима за школску 2014/2015. годину планирано 1.600.000 КМ.

Гаврановић је рекао да стипендија на годишњем нивоу износи око 800 марака, односно 150 марака за дефицитарна занимања, а 80 за све остале категорије, истичући да ће исплата стипендија кренути наредни мјесец.

"Повећањем стипендија за дефицитарна занимања жељели смо да утичемо на уписну политику и да покушамо стимулисати ону дјецу која уписују занимања којих нема на тржишту радне снаге и како би их охрабрили да завршетком тог школовања имају сигурну перспективу да се могу запослити у Бањалуци", рекао је Гаврановић.

Стипендиста града Бањалука и ученик четвртог разреда Грађевинске школе Љупко Мишељић рекао је да град Бањалука стипендијама стимулише младе људе. "Без обзира на износ, стипендија је стимулација. Кад добијете стипендију града онда вјероватно значи да вас град подржава и да вриједите, те имате стимуланс за даље", рекао је Мишељић.

Ученица трећег разреда Средње музичке школе "Владо Милошевић" Николина Бабић рекла је да је и раније примала стипендију града и да јој она много значи, јер помаже у даљњем школовању. Она је додала да је уписала још једну средњу школу у Сремској Митровици и да ће јој стипендија помоћи у будућем школовању