latinica  ћирилица
29/10/2014 |  10:20 | Аутор: СРНА

Људи умиру од еболе, политичари се надмећу, а лијека нема

Од еболе би до јануара 2015. године могло да страда милион људи, а уколико здравствени напори не буду бар пропорционални ширењу епидемије - број жртва биће и већи, упозоравају канадски научници.
Ебола - Фото: АП
ЕболаФото: АП

 Епидемија еболе, којој се крај не назире, све више постаје питање политичких обрачуна великих сила, а разбуктава се и фармацеутски рат за тржиште, наводе стручњаци.

Нагло ширење еболе по афричким земљама наводи научнике на мрачне закључке.

Ако ускоро не буде нађено дјелотворно средство против вируса, број обољелих ће се увећавати геометријском прогресијом.

Превентивне мјере, као што су рана дијагностика и изолација, могу да помогну да се епидемија држи зауздана.

Проблем је у томе што многи становници западне Африке не вјерују љекарима и више воле да болују и умиру код куће, вишеструко увећавајући опасност по околину.

Научници упозоравају да чак и епидемија еболе постаје политички жетон у глобалним играма.

Секретар за штампу предсједника САД Џош Ернест прозвао је Кину и Русију да, наводно, не раде довољно на сузбијању еболе.

"Наш предсједник Барак Обама иступио је напријед и показао америчко вођство у овом проблему", изјавио је Ернест на брифингу у Вашингтону.

Научници упозоравају да се САД превише хвале, ако се узме у обзир да је њихов допринос против еболе у Либерији до сада - пољска болница од свега 25 кревета.

А и та болница је намијењена локалним љекарима који могу да се заразе вирусом, па је зато сад празна.

Осим тога, САД су одлучиле да пошаљу у Либерију 4.000 војника. Али, њихов задатак још није коначно одређен.

Што се тиче вакцине против еболе, до данас је нема.

Фарамацеути из разних земаља, између осталог САД, Русије и Кине, имају перспективне разраде препарата против вируса, али ни један од њих није прошао клиничка испитивања на људима.

Пошто је болест ушла на територију САД, власти су дале дозволу да се користе експериментална средства. Резултат је: 50 напрема 50 када се ради о успјешности.

Један пацијент ког су лијечили у америчкој болници је умро, а други је оздравио.

Руско средство још није испробавано на људима зараженим еболом, али прелиминарно тестирање говори о високој поузданости, наводи министар здравства Русије Вероника Скворцова.

"Тренутно смо израдили вакцину и ослабили актуелне сојеве вируса. Сада се израђује довољна количина овог препарата како би се поновио експеримент на приматима и прешло на клиничка испитивања" - наводи она.

Ради се о препарату који је у експериментима показао високу поузданост на разним видовима хеморалгичних грозница, између осталог грозници "марбурга" – што је најближа варијанта грозници ебола.

Ефикасност руског препарата, наводно, износи од 70 до 90 одсто.

Кина има сопствену варијанту вакцине. Она није испробана на пацијентима зараженим еболом, мада се добро показала против других вируса.