latinica  ћирилица
29/10/2014 |  09:50 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО РС - Због исплата пензионерима из ФБиХ штета 887 милиона КМ

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске претрпио је од 2005. године финансијску штету од 887 милиона КМ на име исплате корисника који су пензију до 1992. зарадили у Федерацији БиХ, речено је у Фонду ПИО Српске.
Фонд ПИО - Бањалука - Фото: РТРС
Фонд ПИО - БањалукаФото: РТРС

Након вишегодишњег судског спора Фонда ПИО Српске и Федералног завода ПИО/МИО о преузимању на исплату пријератних корисника права на пензију, који су право остварили до 30. априла 1992. године на подручју садашње ФБиХ, федерални завод почео је преузимати ове кориснике тек у фебруру 2013. године, и за 20 мјесеци преузео је 224 корисника, што потврђује да се тај процес одвија споро.

"Још прије четири године из федералног завода потврђено је да је приспјело око 17.000 појединачних захтјева за повратак на исплату, на које углавном није ни дат никакав одговор или је одговорено негативно. Процјене су да статус пензионера повратника из Српске у ФБиХ има више од 4.000 пријератних корисника, па свега 224 преузета корисника говори да се тај процес одвија `пужевим кораком`", наводе из Фонда ПИО Српске.

Симболично одвијање овог процеса добрим дијелом је узроковано веома компликованом процедуром коју федерална администрација, неријетко, мимо прописа, пооштрава, захтијевајући често и документа која нису прописана. Изводи се и рачуница да ће пензија бити мања него у Српској, а, према тврдњама корисника, дешава се да администрација у Федерацији приликом информисања или подношења захтјева буде нељубазна и непрофесионална, наводе у Фонду ПИО Српске.

Из Фонда подсјећају да је од укупно 38.000 пријератних корисника, колико је било у априлу 2005. године, закључно са 30. септембром 2014. године, преостало живих 19.948 корисника, за чију исплату Фонд ПИО тренутно издваја 6,77 милиона КМ на мјесечном нивоу.

Од априла 2005. до краја септембра 2014. године, не дочекавши да оствари право, умрло је више од 18.000 корисника, јер је ријеч о старијој генерацији људи.

За протекли период, закључно са септембром 2014. године, Фонд ПИО претрпио је штету од 887 милиона КМ.

Фонд ПИО Републике Српске инсистира на поштивању принципа исплате пензије према мјесту зараде или мјесту посљедњег осигурања, што је универзални принцип у пензијском осигурању у цијелој Европи и свијету.

Из републичког Фонда подсјећају да је овај процес почео на основу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Шекеровић и Пашалић против БиХ", од марта 2011. године, којом је наложено ФБиХ да отклони изворе дискриминације и промијени своје пензијско законодавство да омогући повратак на исплату код Федералног завода ПИО/МИО повратницима из Српске у ФБиХ.

Након 16 мјесеци од тога, и након три пријаве које су због непровођења пресуде "Шекеровић и Пашалић против БиХ" Комитету за надгледање провођења пресуда суда у Стразбуру подносили Фонд ПИО и Удружење пензионера Српске, у јуну 2012. донесен је Закон о измјенама и допунама Закона о ПИО ФБиХ, а потом у октобру 2013. и Правилник о остваривању права, те Федералани завод тек у фебруару 2013. године почиње са преузимањем на исплату пријератних корисника права на пензију.

Према Закону о измјенама и допунама Закона о пензијском осигурању ФБиХ и правилнику који поближе регулише провођење овог закона, право на поновну исплату код федералног завода признаје се само повратницима из Српске у ФБиХ, који су право на пензију остварили до 30. априла 1992. године, али не и осталим повратницима или избјеглим на примјер из Србије, западноевропских држава, као и не свим повратницима из Српске, што је окарактерисано као додатно дискриминишући однос према овим људима.