latinica  ћирилица
29/10/2014 |  09:29 | Аутор: СРНА

Привредна комора РС - Пријети потпуно гашење производње млијека у РС и БиХ

Формирање аграрног буџета чланица ЕУ у Бриселу ради ублажавања посљедица насталих забраном извоза производа животињског поријекла из ЕУ у Русију проузроковало је велики прилив ових производа из ЕУ на тржиште БиХ по изузетно ниским цијенама, чиме су директно угрожени сви произвођачи и прерађивачи млијека у БиХ, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

Из Привредне коморе наводе да пружају пуну подршку мљекарима из Српске, али и цијеле БиХ, чије је пословање угрожено формирањем аграрног буџета ЕУ, што пријети затварању великог броја радних мјеста и потпуном гашењу производње млијека Републике Српске и БиХ.

Привредна комора Српске сматра да се рјешење новонастале ситуације, у којој извозници из ЕУ имају додатну финансијску подршку, између осталог, треба тражити у повећању тзв. прелевмана, тј. новчаног дијела сложене царинске стопе на производе који се највише увозе.

"Неопходно је убрзати активности како би се омогућио извоз свих производа животињског поријекла из Републике Српске, односно БиХ у земље ЕУ, који још није омогућен", наводи се у саопштењу.

Привредна комора сматра и да је потребно обезбиједити и квалитетнији и одговорнији рад контролних органа на граничним прелазима у БиХ при увозу, јер, према информацијама с којима располажу, при увозу хране и пића стварно стање робе у погледу врсте, количине и цијена одступа од стања у пратећим документима.

Према наводима Привредне коморе, привредници се жале и на стране трговинске ланце који, због власничке структуре, домаће произвођаче стављају у подређени положај у односу на иностране.

"За Привредну комору Републике Српске неприхватљиво је и да Хрватска добије статус који имају земље чланице ЦЕФТА споразума, који је ова земља изгубила уласком у ЕУ, за шта постоје захтјеви земаља чланица ЕУ. Уколико би се то остварило, све гране у овом сектору биће у мањој или већој мјери угрожене, а дугорочно посматрано неке и уништене", наводе из Коморе.

С обзиром да се, како наводе, и друге гране привређивања у овом сектору као што су прерада меса, рибарство, живинарство и пчеларство налазе у сличној ситуацији као и мљекарство, Привредна комора Републике Српске предлаже да се и њихов положај и мјере сагледају заједно с активностима у мљекарству и предузму одговарајуће мјере.