latinica  ћирилица
29/10/2014 |  08:58 | Аутор: СРНА

Окончана истрага о погибији рудара у јами Распоточје

Федерална рударска инспекција окончала је активности на утврђивању мишљења о узроцима и посљедицама несреће у јами Распоточје Рудника мрког угља Зеница, када је након горског удара пет рудара погинуло.

Главни федерални рударски инспектор Нурага Дурановић потврдио је да ће комплетирани извјештај са утврђеним мишљењем данас бити упућен Кантоналном тужилаштву Зеничко-добојског кантона.

Дурановић није желио говорити о детаљима извјештаја, те могућем исходу предузетих активности, преноси Федерална телевизија.

У јами Распоточје смртно су страдали рудари Мехмед Диздаревић, Мехмедалија Халиловић, Фахир Халач, Фејзо Исаковић и Хајрудин Брадарац.

Управа Рудника је ових дана са члановима њихових породица договорила вансудско поравнање за накнаду нематеријалне штете.

Према том договору, супруге, дјеца и родитељи погинулих рудара добиће по 20.000 марака, а браћа и сестре по 7.000 марака.

Договорене су и мјесечне ренте за чланове породица које су погинули рудари издржавали, као и исплата отпремнине у случају смрти.

Ове обавезе Рудник ће, с обзиром на тешку финансијску ситуацију, измиривати у ратама.

Члановима породица је понуђен посао у јами, а супругама погинулих рудара радна мјеста у складу са стручном спремом.