latinica  ћирилица
29/10/2014 |  08:46 | Аутор: vecernjenovosti

У Подгорици такси јефтинији од аутобуса!?

Кад гориво поскупи обично то значи и поскупљење многих других артикала. Међутим, цијене горива су појефтиниле чак четири пута заредом што се није одразило на цијене, а очекивано би било да барем градски превоз појефтини.

Превозници у Подгорици тврде да је садашња карта од 70 центи у градском превозу најјефтинија у региону, а како пишу "Новости", и да буде нових појефтињења горива они цијене неће мијењати.

Када се израчуна, сада је исплативије возити се сопственим аутомобилом, нарочито, ако бар двоје из породице иде на посао, факултет или у школу.

Јефтиније је и возити се таксијем, јер ће вожња на релацији од, на примјер, три или четири километра у граду коштати око еуро и 30 центи. Ако се опет возе двоје или троје, како обично чине млади, много ће мање платити него да користе градски превоз.

Посебне олакшице неће имати ни појединци који се одлуче за куповину мјесечне карте.
За ђаке и студенте она кошта 20 еура. За запослене је пет еура скупља.

Ако се упореди да на примјер студенти мјесечну карту од Никшића до Подгорице плаћају 30 еура, а удаљеност је 54 километра, онда је опет лако закључити да су карте код подгоричких превозника намијењене онима са дубљим џепом, а не просјечним грађанима који по правилу и најчешће користе ту врсту превоза до посла или факултета и школе.