latinica  ћирилица
29/10/2014 |  08:16 | Аутор: Блиц

"Бићу нови Асанж!": Ко је тужитељка Еулекса која пријети да шокира ЕУ?

Ако желе да ме претворе у Џулијана Асанжа, добиће такву. Вјерујем да они мисле да сам ја причала за Коху диторе, али све што је објављено у Кохи је у домену јавног информисања, рекла је Марија Бами, Еулексова тужитељка, након што је суспендована.
Марија Бами - Фото: ТАНЈУГ
Марија БамиФото: ТАНЈУГ

Њу је шеф Мисије на Косову Габријел Меучи суспендовао оптужујући је за "цурење повјерљивих информација" због тврдњи које је изнијела у изјави за Коха диторе, а у којима је открила корупцију у Мисији ЕУ на Косову.

Она је навела да ће информације које посједује, када буду откривене шокирати ЕУ.

- Да, то ће шокирати ЕУ, јер та организација (Еулекс) расипа новац пореских обвезника и ништа не ради за народ Косова - додаје суспендована тужитељка.

Британска тужитељка из Лондона, која је добила све судске процесе на Косову је рекла да су јој званичници Еулекса послали "неко писмо оптуживши је да је кршила основна људска права".

- Нису ми поменули разлоге ове суспензије. Меучи је потписао папир, а замјеник главног тужиоца специјалног тужиластва Џонатан Рател ми је предао - рекла је Бами.

Он је невела да она не може да води истрагу о случају корупцијекоји је открила је је сада свједок.

Образлажући одлуку о суспензији из Еулекса су поручили да је њоме требало да се спријечи даље објављивање тајних докумената, те да је одлука донесена прије него што се текст појавио и приштинском дневнику, а "у ишчекивање једне унутрашње истраге укључујући проток осјетљивог материјала".

"Извештавање о неправилностима не подразумијева да можете медијима да откријете тајне документе посебно у случају кад је процес већ окончан. Суспензија није санксионисање, него је Мисија морала да дјелује на експедитиван начин да би се бранила од даљег протока докумената", навео је Еулекс.

Коха диторе: Еулекс покушао да спречи објављивање текста

Коха диторе наводи да је Еулекс на разне начине покушао да спријечи објављивање текста, те да је након достављених питања специјална савјетница шефа Еулекса тражила састанак и изразила жељу да види документа која посједује Коха, а као услов да ће одговорити на њихова питања.

Џонатан Рател

"Након одбијања рекла је да не може да нам помогне", пише Коха диторе, помиње и пријетње кривичним гоњењем, а за сутра најављује објављивање писама тужитељке Бами заснована на прислушкивању.

Тужитељка Марија Бами је према писању Кохе, прикупила конкретне материјалне доказе против двојице високих званичника Еулекса и бившег замјеника главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатана Ратела.

Према наводима листа главну тужитељку Еулекса Јарославу Новотну и бившег предсједника Судског савјета Еулекса Франческа Флорија прислушкивала је Специјална јединица за борбу против корупције, јер се вјерује да су умијешани у окончање случаја против Фатмира Љимаја и Иљира Толаја због експлозије у ресторану "Секирача" у Приштини.

Њихова умијешаност у тешке незаконите радње је потврђена прислушкивањем истрага и у телефонском разговору Еулексових званичника. Тужитељка из Уједињеног Краљевства Марија Бами оптужила их је прилажући конкретне доказе.

Бами оптужује замјеника главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатана Ратела, који је до промјене Еулексовог мандата био главни тужилац, а који је спријечио истрагу против њих, те да је у знак освете отворио дисциплински поступак против Марије Бами за лоше паркирање возила и друге прекршаје.

Рател, као главни тужилац, омео је кривичну истрагу у најмање једном случају организованог криминала против више од 10 људи, укључујући неколико бизнисмена, политичара и уредника једног косовског листа који су присвојили на стотине хектара имовине у Приштини и околини.

Рател је, пише Коха, ометао истрагу против Новотне и Флорија и покренуо поступак против тужитељке Бами због погрешног паркирање возила или доласка њене кћерке у канцеларију.