latinica  ћирилица
29/10/2014 |  08:02 | Аутор: Агенције

НАСА због квара разнијела ракету одмах по лансирању

Америчка ракета "Антарес" експлодирала је јуче неколико секунди по узлетању са комерцијалног лансирног центра у Вирџинији, пренио је Ројтерс.

Експлодирала је ракета приватне америчке компаније Орбитал Сајенсис која носи капсулу Сигнус без људске посаде ка тој лабораторији у орбити.

Експлозија се догодила шест секунди од лансирања на свемирској бази Валопс, на обали америчке државе Вирџиније, а активирали су је техничари због отказивања опреме. Квар је, како преносе медији, узрокован старошћу ракете.

Капсула Сигнус требало је да допреми 2,2 тоне хране и опреме за научне експерименте до Међународне свемирске станице, гдје се налази шест астронаута.

Компанија је саопштила да се вјерује да нико није повријеђен. Ово је четврта капсула Сигнус која је упућена ка Међународној свемирској станици, прва је полетјела пре нешто више од годину дана.

Америчка свемирска агенција НАСА почела је да користи услуге приватних компанија за одржавање и снабдијевање свемирске лабораторије у орбити пошто су повучени спејс шатлови, а за четири године би "приватници" могли да одвозе и астронауте.

НАСА плаћа компанијама Орбитал Сајенсис из Вирџиније и Спејсикс из Калифорније да опрема свемирску станицу у периоду послије шатла. Ово је први пут да се догодила несрећа.