latinica  ћирилица
27/10/2014 |  14:40 | Аутор: СРНА

Лијановић дошао на посао у Владу ФБиХ

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Јерко Иванковић Лијановић, коме је укинут притвор, данас је дошао на посао и "најнормалније обавља своју дужност, јер нема никакве забране", речено је у кабинету министра.

У Суду БиХ Срни је потврђено да изреченим мјерама Лијановићу није забрањено да обавља своју функцију.

"Забрањено му је да послује само у оквиру правних лица и с правним лицима која су била умијешана у инкриминисане радње. Службени положај у оквиру Владе Федерације није обухваћен", рекла је портпарол Суда БиХ Асја Папо.

Она је објаснила да је Суд уважио приједлог одбране и Лијановићу наложио да борави у Кантону Сарајево.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ одредило је мјере забране за петорицу ухапшених у акцији "Месо", којима је 24. октобра укинут притвор.

Притвор је укинут потпредсједнику Владе ФБиХ Јерку Иванковићу Лијановићу, његовој браћи Јози и Слави, министру правде ФБиХ Милораду Бахиљу и књиговођи Мирку Галићу.

Њима су одређене мјере забране путовања, напуштања мјеста боравка, предузимања одређених пословних активности или службених дужности, посјећивања неких мјеста, састајања с одређеним лицима и наложено им је обавезно јављање надлежном органу једном седмично.

Лијановићи, Бахиљ и Галић ухапшени су прије два мјесеца у акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, а осумњичени су за организовани криминал, утају пореза и прање новца, чиме су буџет БиХ оштетили за 11,6 милиона КМ.

У притвору су провели мјесец дана, а Суд БиХ је недавно, на приједлог Тужилаштва, донио одлуку да им притвор буде продужен за два мјесеца и требало је да траје до 29. новембра, али је након жалбе адвоката укинут.