latinica  ћирилица
27/10/2014 |  12:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Коха Диторе: Званичници Еулекса примали мито

Главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна и бивши предсједник Судског Савјета Еулекса Франческо Флори у фокусу су прислушкивања Специјалне Јединице против корупције, јер се вјерује да су они укључени у окончање случаја Фатмира Љимаја, Илира Толаја и у случају експлозије у локалу "Секирача".

Тужилац Мариа Бамеих оптужује главног тужиоца Џонатана Ратела за спречавање истраге против њених колега као и у једном случају организованог криминала у који су били укључени политичари и бизнисмени, пише дневник "Коха Диторе".

Правди Еулекса не вјерује ни њена најпознатија тужитељка Мариа Бамеих која је обезбиједила доказе да су двоје од највиших званичника Еулекса узели мито како би затворили најмање три случаја.

Прст на Јарославу Новотну и Франческа Флорија, уз прилог конкретних материјала, уперила је тужитељка Велике Британије на Косову Мариа Бамеих. Она оптужује, такође, главног тужиоца Специјалног тужиластва на Косову Џонатана Ратела, који је до промјене мандата Еулекса био главни тужилац, да је спријечио сваку истрагу против њих, преноси "Коха Диторе".

Џонатан Рател у својству шефа тужилаштва, спријечио је кривичне истраге и у једном случају организованог криминала против једне групе више од 10 људи, у коју су укључени један политичар и власник једног дневног листа у вези с више стотина хектара земљишта у Приштини и око ње.

Еулекс није одговорио на питања "Кохе Диторе" у вези са случајем. Нови шеф Еулекса Габриел Меуци је само рекао да "мисија има професионалну екипу која ради у једном тешком амбијенту. Они имају моју апсолутну подршку", рекао је шеф Еулекса.

"Коха Диторе" је обезбиједила разна документа, укључујући и неколико дописа тужитељке Бамеих које је послала њеним шефовима ЕУ у Бриселу. У тим дописима говори се о разни истражним случајевима као што су уплитање споља, примање мита, претње тужиоцима. Помињу се сусрети Францеска Флорија са Ејупом Камберајем, Реџепом Гарајем, Имером Ајетијем. Помиње се да је Франческо Флори имао 300 хиљада евра на жиро рачуну банке. Флори је признао да се састао неколико пута са тим човјеком. Комуникација Марие Бахмеи са званичницима ЕУ је поткријепљена прислушкивањем, које је обезбиједила "Коха Диторе".

Током истраге о прислушкивању телефона у процесу против државног секретара Министарства Здравља Илира Толаја десила су се многа уплитања. Поред одобрења неовлашћених и осумњичених лица у затвору у Дубрави, а која је дао министар правде и замјеник премијера владе Косова Хајредин Кучи, људи блиски Толају су се састали и с предсједником судског савјета Еулекса Франческом Флоријем и главном тужитељком Еулекса Јарославом Новотном. Толаја су у затвору у Дубрави посјетили бивши замјеник министра финансија Астрит Харачиј, Дардан Стубла и Имер Ајети. Један извјештај из затвора каже да су ове посјете биле одобрене налогом министра правде Хајредина Кучија.