latinica  ћирилица
27/10/2014 |  09:06 | Аутор: Агенције

Селефије све активније у Њемачкој и Аустрији

Њемачки савезна канцеларија за заштиту уставног поретка са забринутошћу гледа брз раст селефијске сцене у Њемачкој. „У међувремену на тој сцени имамо преко 6.300 особа“, изјавио је предсједник те канцеларије Ханс-Георг Масен.

 До краја ове године би се тај број могао повећати на 7.000. До прије неколико година се број селефија у Њемачкој кретао око 2.800. „То је веома брз раст. То је забрињавајуће“, рекао је Масен. Са селефијске сцене је наведено да је најмање 450, углавном млађих особа, укључено у "свети рат"  у Сирији и Ираку. „То су људи које можемо именовати. Наш проблем је што се у Сирији и Ираку све више појављују особе које ми уопште не познајемо“, каже Ханс-Георг Масен и додаје да је „стварни број веома велик“.

Селефије између 18 и 30 година

Особе које се најчешће прикључују селфијама у Њемачкој су старосне доби између 18 и 30 година. Прикључење селефијама је атрактивно за особе које су на прекретници јер им они говоре како требају живјети. “Селефије говоре шта је исправно, а шта погрешно. Кажу да су особе, које живе и размишљају као они, уствари предводници. Младе особе које пропадају и које су дезорјентисане, падају на такве ријечи и имају осјећај да од малих постају велике личности“, каже Ханс-Георг Масен.

Хапшење селефија у Њемачкој

„Већина тих особа се може описати са четири слова `М`: мушкарац, муслиман, мигрантско поријекло и малтретирање у пубертету, школи или социјалној групи“, наводи директор Савезне канцеларије за заштиту уставног поретка. Он каже да је забрињавајуће то што је тренутно "cool" отићи у џихад у Сирију или Ирак, што је  "cool" ујутро добити твит из Алепа  на Фејсбуку имати пријатеља који је тамо активан“.

За радикализацију не треба кривити интернет

Масен сматра да је око 10 исламиста из Њемачке у Сирији и Ираку извршило самоубилачки бомбашки напад. Из ратних подручја се у Њемачку вратило 150 исламиста. „За четири особе не знамо шта су тамо радиле. Сматрамо да је најмање 25 особа учествовало у борбама. Те особе се пажљиво провјеравају“, каже Масен. Он додаје да разлог радикализације не лежи у интернету.
„Анализирали смо неколико случајева и сматрамо да се разлог за радикализацију треба тражити у породици или међу пријатељима“, каже Масен. Млади се на селефијску сцену „навуку“ напримјер приликом бесплатне подјеле Курана, летака или проповиједи. Даља радикализација слиједи преко Твитера и Фејсбука.

У Њемачкој постоји велики број особа које су се радикализовале и које би евентуално радо отишле у рат који се води у Сирији и Ираку. Њемачка влада и савезне покрајине планирају подузети различите мјере. Тако је на састанку министара унутрашњих послова договорено да се особама, за које постоји сумња да ће се прикључити терористичкој групи или да ће извршити напад, умјесто личне карте изда замјенска, што би их требало спријечити да напусте Њемачку.

 

Екстремисти дјеци у Аустрији  дијеле Куран на улицама

 

Из Аустрије у џихад у Сирију и Ирак отишло је 150 особа, од којих су готово двије трећине конвертити, то јест аустријски држављани.

Док се расправља о мјерама за борбу против исламске радикализације, прије свега у вези одласка у џихад, на улицама Беча исламисти дијеле дјеци Куран.

Исламисти, према писању бечког дневника "Кронен цајтунг", заустављају дјецу и тинејџере и дају им бесплатан примјерак Курана на њемачком језику.

Више родитеља, међу којима и Рајнхард Фелнер, алармирали су надлежне власти.

Фелнер, који је предсједник Иницијативе за социјалну Аустрију, непрестано упозорава на опасност радикализације омладине, и шокиран је због дјеловања исламиста на улици.

Куран

"Радикални салафисти мисионирају код дјеце и тинејџера. Кривци за то су исламска вјерска заједница и власти, као и неуспјешна интеграција муслимана", критиковао је он.

Све више младих бива заустављено од исламиста који покушавају да их придобију за своје радикалне идеје.

У најпознатијој бечкој трговачкој улици Мариахилферштрасе исламисти су чак поставили и свој штанд. На њему се дијели бесплатно Куран, као и испред више тржних центара.

"Салафисти користе свето писмо као пропагандни материјал за своје радикалне интепратације ислама. Не вјерујем да дјелиоци Курана имају мирољубиве намјере", истиче Мелиса Гинес, генерални секретар Турске културне заједнице у Аустрији.

Из Аустрије у џихад у Сирију и Ирак отишло је 150 особа, од којих су готово двије трећине конвертити, то јест аустријски држављани.