latinica  ћирилица
25/10/2014 |  19:18 | Аутор: Вечерње новости

Дијабетес одговоран за рак панкреаса

За настанак карцинома панкреаса могао би у доброј мјери бити одговоран дијабетес, истичу научници Универзитета из Мелбурна.
Илустрација - Фото: АП
ИлустрацијаФото: АП

За настанак карцинома панкреаса могао би у доброј мјери бити одговоран дијабетес, истичу научници Универзитета из Мелбурна. Обављајући истраживања установили су да обољели од шећерне болести имају чак седам пута већи ризик за настанак ове врсте карцинома, и то већ у првој години од дијагностиковања дијабетеса.

Иначе се зна да промјене у организму повезане са дијабетесом тип 2 могу подстаћи раст ћелија гуштераче и довести до одређених оштећења, због чега и настаје карцином.

С друге стране, карцином гуштераче може да настане и због неких других разлога, а да се у том тренутку појаве одређене супстанце које утичу на инсулин и шећер у крви, условљавајући на тај начин настанак дијабетеса.

Заправо, веза ове двије болести је обострано узрочно-посљедична и на свој начин специфична, па стога на сваку од њих треба усмјерити пуну пажњу, поготово што је рак панкреаса међу најсмртоноснијима.

Петогодишње преживљавање обољелих је мање од једног процента, јер се болест најчешће открива у касној фази, наглашавају аустралијски стручњаци.