latinica  ћирилица
25/10/2014 |  19:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Алкохол одличан за здравље старијих људи

Није само црно вино добро за здравље (због антиоксидантских својстава), већ и сва друга алкохолна пића, под условом да имате више од 60 година и да пијете умјерено.

Недавно америчко истраживање показало је да код старијих особа, умјерено конзумирање алкохола може да побољша епизодно памћење, тј. способност памћења специфичних догађаја.

"Наши резултати указују да особе старије од 60 година које конзумирају једну до двије чаше алкохола дневно имају боље когнитивно функционисање и већи обим хипокампуса од трезвењака", објаснио је вођа истраживања Брајан Даунер, са Универзитета у Тексасу.

Врста конзумираног алкохола није битна - пиво, вино, жестока пића, ликери...

"Наше истраживање не прави разлику између разних врста алкохола, али су раније студије показале да црно вино има посебно добре ефекте", навео је Даунер.

Објављена у америчком часопису "Алцхајмерова болест и остале деменције", студија се темељи на подацима о 660 пацијената који су били обухваћени анкетом о конзумирању алкохола и који су били подвргнути низу неуропсихолошких тестова.

Истраживања на животињама сугеришу да умјерено конзумирање алкохола може да повећа обим хипокампуса, тако што подстиче производњу нових нервних ћелије.

Умјерена количина алкохола, такође, може да повећа ослобађање хемијских супстанци у мозгу које утичу на функције обраде података.

На жалост, код људи, ови позитивни ефекти на мозак могу се осјетити само у позним годинама живота.

"Алкохол не дјелује на исти начин на мозак млађе особе. А то је штета, јер би то био добар изговор да се сврати у кафић и попије пиће у своје здравље", закључио је Даунер.