latinica  ћирилица
23/10/2014 |  16:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска поново на трону свјетских произвођача вина

Укупна овогодишња свјетска производња вина пала је шест одсто у односу на лањску, али је зато потрошња остала стабилна, а Француска поново постала лидер у производњи.
Вино - Фото: илустрација
ВиноФото: илустрација

Француска поново преузима примат највећег произвођача вина у свијету, пошто је 2012. пала на другу позицију. Италија је ове године пала на друго мјесто, док је Шпанија задржала трећу позицију, пренио је француски лист Монд.

Очекивана овогодишња производња вина у Француској је 46,2 милиона хектолитара, 10 одсто више него 2013, саопштила је Међународна организација произвођача вина и узгајивача винове лозе (ОИВ).
Овогодишња производња италијанског вина је подбацила 15 одсто у односу на прошлогодишњу и износи 44,4 милиона хектолитара.

Шпанска производња која је 2013. била рекордна ове године је пала на 37 милиона хектолитара.
Овогодишњи климатски услови ишли су на руку француским виноградарима, али не и на руку њеним шпанским и италијанским конкуренатима.

Посебно је због лошег времена подбацила берба грожђа у Бугарској, Румунији и Словачкој, док је Њемачка забиљежила раст у производњи вина од 16 одсто на 9,7 милиона хектолитара.

САД су избиле на четврто мјесто по производњи вина у 2014. са 22,5 милиона хектолитара упркос земљотресу и незапамћеној суши у Калифорнији.
Очекује се да ће овогодишња свјетска производња вина пасти шест одсто са прошлогодишњих 287,6 милиона хектолитара на 271 милиона хектолитара.
Потрошња ће остатати на стабилном нивоу од 243 милиона хектолитара.