latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:43 | Аутор: Агенције

Мађарска жели да убрза Јужни ток

Мађарска намјерава да мијења законе како би омогућила убрзање пројекта Јужни ток, који подржавају руски Гаспром и аустријски ОМВ, тврди бечки економски дневник Виртшафтсблат.

Мађарска ће, у циљу убрзања пројекта, измјеном закона заобићи усаглашавање са Европском унијом. Предсједавајући привредног одбора у мађарском парламенту, Антал Роган, предложио је измјену закона којом би се омогућо почетак радова на гасоводу у Мађарској.

Лист подсјећа да Мађарска на тај начин иде курсом конфронтације са ЕУ, пошто је Европска комисија блокирала Јужни ток, јер наводно крши правила Уније.

Према измјени закона, сва предузећа у Мађарској могу да учествују у изградњи гасовода без да претходно добију сертификат од оператера система за трансмисију. Према правилима ЕУ, међутим, само ТСО има право да руководи изградњом и управља гасоводом, који треба претходно да добије међународно одобрење. Новим законом предвиђено је да мађарска енергетска институција треба да прихвати изградњу таквих пројеката.

Аустријска нафтна компанија ОМВ је у јуну са Русима договорила изградњу дионице Јужног тока кроз Аустрију. Један крак гасовода ићи ће преко Бугарске, Србије и Мађарске и завршиће се у чворишту Баумгартен у Аустрији.

Санкције против Русије одложиле су изградњу и поједине стране банке су привремено ставиле "на лед" планове о финансирању.