latinica  ћирилица
23/10/2014 |  11:23 | Аутор: klix.ba

Добављачи туже трговачки ланац Туш

Словеначки трговачки ланац Туш је објелоданио да затвара све своје пословнице у БиХ, док су с друге стране добављачи бурно реаговали отужујући Туш да им дугује милионе КМ за испоручену робу. Тачније, добављачи тврде да им Туш дугује више од 20 милиона КМ.

Туш је одлазак из БиХ образложио "природним катастрофама", тачније тиме да су поплаве које су задесиле БиХ утицале на њихово пословање, а оптужили су и добављаче да блокирају њихов рад.

Добављачи су најавили да ће од Тужилаштва БиХ тражити да се позабави случајем, а како сазнајемо најављују и колективну тужбу против словеначке фирме.

Адвокат добављача Сенад Билић казао је за сарајевске медије како ће добављачи поднијети кривичне пријаве против одговорних особа у Тушу, али и против саме компаније.

"Поднијећемо пријаву против Мирка Туша, затим особа које су биле одговорне за рад Туша у БиХ и Туш Трејда, против Мирка Млинара, против Вида Хабјана, који је био директор и Бранка Цокана, који је такођер био директор. Наравно, пријава ће ићи и против обје фирме Туш д.о.о. и Туш Траде д.о.о. Туш дугује огроман новац великом броју фирми и по неким сазнањима с којима располажем има још доста фирми које се још нису ни пријавиле", рекао је Билић.

Он је такођер додао да ће предложити Тужилаштву БиХ да упути позив свим оштећеним фирмама да пријаве своја потраживања.

"Ово што сад видимо по извјештају кредитног бироа ЛРС они су дужни 20 милиона, а вјероватно се ради и о већем износу", наводи Билић.

 Списак фирми и износи које  Туш дугује:

Витаминка а .д., Бања Лука 1.600 КМ
Плантаго, Лакташи 1.589
Тулумовић месна индустрија, Трн-Лакташи 264.724
Фрутела, Бања Лука 20.874,10
Фратело, Бања Лука 2.612,73
Младегс пак д.о.о, Прњавор 3.069,25
Натура Вита, Теслић 24.300
Дукат, Трн-Лакташи 50.000
Млијекопродукт, Босанска Дубица 55.000
Витинка, Козлук 115.567
ЗПА Комерц, Бијељина 15.128
Перутнина д.о.о Бреза 500.000
Драгстор Драган, Бања Лука 60.000
Дијана Текстил, Пале 60.000

Ово је само дио фирми и износа којима Туш дугује новац за добављену робу, а међу њима се, између осталих, налазе још и Живанић д.о.о, Еко Бел - Бања Лука, Мира - Приједор, Перутнина - Србац, ДГР - Бања Лука, Диона - Бања Лука, Еурохем Бања Лука те многе друге.