latinica  ћирилица
23/10/2014 |  11:20 | Аутор: Агенције

Лисак: Корупција у високом образовању је свеприсутна

Корупција у високом образовању је свеприсутна и то она најгоре врсте, а то је системска корупција, рекао је данас директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Сеад Лисак.
Дипломе - Фото: Guliver/Getty Images
ДипломеФото: Guliver/Getty Images

Лисак је ово изјавио на семинару "Борба против корупције у високом образовању", нагласивши да ће стратегија за борбу против корупције бити завршена у овој години.

Како је истакао, Агенција је у вези с овим питањем контактирала бројне институције у БиХ, између осталих, Тужилаштво БиХ и Агенцију за провођење закона у БиХ, те да је остварена задовољавајућа сарадња и да извјештаји пристижу.

Међутим, како је појаснио, сви извјештаји нису комплетирани због чега се не може говорити о конкретним подацима у вези са степеном корупције у образовању.

Нагласио је да је Европска комисија дала примједбу да постоји врло мало процесуираних кривичних дјела корупције, јер се све вријеме говори о високом степену корупције у БиХ, али високи степен не прате правовремене санкције.

На семинару је речено да, на основу истраживања невладиних организација, очито постоји корупција у високом образовању, посебно у облику нетранспарентних извјештаја о избору звања професора, полагања испита и прикривања и задржавања евалуационих анкета.