latinica  ћирилица
23/10/2014 |  08:50 | Аутор: Агенције

Отава: Нападач Канађанин који је прешао на ислам

Канадске власти идентификовале су починиоца напада на канадски парламент, а то је Мајкл Зехаф-Бибо (32).

Мајкл Зехаф-Бибо je канадски држављанин који је недавно прихватио ислам. У јучерашњем нападу на зграду канадског парламента у Отави, осим нападача, живот је изгубио и војник Нејтан Сирило.

Канадска полиција није жељела да спекулише о мотивима напада. Премијер Стивен Харпер оштро је осудио напад наводећи да је ријеч о нападу вриједном презира и нагласио да је значајно очувати функционисање владе и парламента. Он се налазио у парламенту и разговарао са посланицима у тренутку када је нападач упао у зграду након што је пуцао у војника који је чувао оближњи споменик.

Претходно је Ројтерс пренио да је непознати маскирани нападач одјевен у црно испалио најмање један хитац на војника који је чувао стражу испред споменика жртвама рата у центру Отаве, а претпоставља се да је тај мушкарац потом упао у оближњу зграду парламента и испалио више хитаца.

Војник је у међувремену преминуо од задобијених повреда, а нападача су убили полицијци који су га гонили по згради парламента. Испаљено је тридесетак хитаца и повријеђен један члан обезбјеђења парламента, док су најмање три особе пребачене у болницу. Пуцњи су се чули и у тржном центру у близини парламента.