latinica  ћирилица
23/10/2014 |  08:34 | Аутор: Агенције

Брисел: Дводневни самит о енергији и клими

Званичници 28 држава чланица ЕУ данас ће на самиту о енергији и клими покушати да постигну договор о оквиру за климатску и енергетску политику.

Главна тема дводневног самита је енергетско-климатски пакет о коме још нема сагласности међу државама чланицама.

Европска унија жели да зацрта амбициозне циљеве о смањењу штетних гасова, о удјелу обновљивих извора енергије и енергетској ефикасности. Комисија предлаже да се до 2030. године повећа дио обновљивих извора енергије на најмање 27 одсто.

Повод за расправу је приједлог који је Европска комисија представила почетком ове године да се изгради конкурентан и безбједан енергетски систем који осигурава енергију по цијенама доступним за све потрошаче, повећава сигурност снабдијевања енергијом, смањује зависност од увоза енергената и отвара могућност за отварање нових радних мјеста.

Најважнији дио приједлога је да се зацрта циљ смањења емисије штетних гасова до 2030. за 40 одсто у односу на ниво емисије из 1990. године. Међу земљама чланицама засад нема сагласности о тим циљевима, као ни о томе требају ли ти циљеви бити обавезујући или не.

На самиту ће бити разговарано и о економској ситуацији у ЕУ те о актуелним спољнополитичким питањима.

Овај самит уједно је и опроштајни за предсједника Европског савјета Хермана ван Ромпеја и предсједником Европске комисије Жозе Мануела Бароза. Ромпеју мандат истиче 30. новембра, а 1. децембра његову дужност преузима бивши пољски премијер Доналд Туск. Барозов мандат се након читаве деценија завршава за неколико дана и 1. новембра дужност преузима нова Комисија на челу са Жан-Клодом Јункером.