latinica  ћирилица
21/10/2014 |  20:53 | Аутор: AFP

Италија: Откривена корпоративна превара тешка 1,7 милијарди еура

Према оцјенама Франс преса, изузетно висок ниво утаје пореза представља један од највећих проблема италијанске привреде.
Полиција Италије - Фото: AP
Полиција ИталијеФото: AP

Италијанска финансијска полиција разбила је данас мрежу компанија за које се вјерује да су лажирањем финансијских извјештаја оштетиле државу за 1,7 милијарди евра на име неплаћеног пореза.

"Нелегална активност која је трајала годинама оштетила је државу за преко 1,7 милијарди евра од 2001. године", наводи се у саопштењу италијанске полиције, а преноси агенција Франс прес.

Криминална група која је дјеловала широм Италије, према саопштењу полиције, користила је сложену мрежу кооперантских компанија у сектору транспорта и приватног надзора како би издавала лажне фактуре. На основу тих фактура велике суме новца пребачене су на рачуне фиктивних компанија, а потом су средства подигнута у готовини и депонована у Сан Марино или Луксембург, док би кооперантске компаније проглашавале банкрот.

За учешће у овим преварама осумњичена су укупно 62 појединаца, док је у истрази учествовало око 70 полицајаца широм Италије који су заплијенили активе у вриједности од преко 100 милиона еура, али и 100 некретнина, двије компаније и на стотине банковних рачуна.

Према оцјенама Франс преса, изузетно висок ниво утаје пореза представља један од највећих проблема италијанске привреде.