latinica  ћирилица
21/10/2014 |  16:19 | Аутор: РТРС

Од сутра захлађење, обилна киша и снијег

Од сутра се у РС и ФБиХ очекује нагло захлађење са обилном кишом, у вишим предјелима снијег.

Сутра ће током јутра на сјеверу и западу Републике Српске падати јака и обилна киша , док ће у осталим предјелима падавине  бити слабе.  Током пријеподнева јака киша ће се ширити ка југу и истоку. 

"Сутра ујутро, као и у ноћи између четвртка и петка могло би пасти 30- 50 литара кише по квадратном метру, што може активирати понеки мањи бујични поток, али не може да знатно утиче на водостаје ријека", каже Милица Ђорђевић, дежурни метеоролог у  Републичком ХМЗ.

Сутра ће већ током јутра  на сјеверозападу бити знатно хладније, па ће у предјелима вишим од 400 метара надморске висине киша  прећи у сусњежицу и снијег,а доћи ће и до формирања сњежног покривача. Током дана хладнији ваздух захватиће и остале предјеле, па ће доћи до захлађења, а снијег ће почети да пада и у вишим предјелима на истоку Републике. У већем дијелу Републике Српске максимална температура износиће  од 9°C до 14°C, једино ће на југу и југоистоку током
дана бити до 17°C. Очекује се и нагли пад температуре која ће до вечери износити 3°C до 8°C, у вишим предјелима око нуле.
И у Бањалуци сутра се очекује јако захлађење са кишом. Већ током јутра  биће обилних падавина уз нагли пад температуре
током дана. Дуваће прво умјерен до јак југо,а затим вјетар скреће на јак сјеверозапдни. Јутарња
температура ваздуха око 14°C, током дана температура брзо опада и увече ће минимална  бити око 6°C.