latinica  ћирилица
21/10/2014 |  15:55 | Аутор: СРНА

Почело суђење за вишеструка силовања Српкиња у Оџаку

Суђење четворици бивших припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/, оптуженим за силовање и злостављање Српкиња у Оџаку 1992. године, почело је пред Судом БиХ читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва и одбране.

Маријан Брњић, Мартин Барукчић, те Паво и Илија Главаш, бивши припадници 102. бригаде ХВО-а у Оџаку, оптужени су по пет тачака оптужнице да су у љето, 1992. године, са различитих локација доводили жртве у куће и друге објекте на подручју Оџака гдје су их силовали, тукли, злостављали, пријетили и понижавали, преноси Бирн.

Према оптужници коју је Суд БиХ потврдио 22. јула, сва четворица су, између осталих, почетком љета 1992. силовали заштићену свједокињу "Д-2" тако што су је Барукчић и Главаши тјерали да их орално задовољи, а потом је и силовали, док ју је Брњић бацио на кревет и, упркос њеном  вриштању и опирању, тукао и силовао у анални отвор.

Тужилац Мирослав Јањић је у уводном излагању рекао да ће Тужилаштво доказати да су оптужени свјесно извршили кривично дјело над женама српске националности.

Одбране Брњића и Барукчића навеле су да ће доказати да њихови брањеници нису починили дјела из оптужнице, док су одбране браће Главаш навеле да ће оспоравати да су они уопште били у Оџаку у вријеме ових злочина.

"Ми нећемо оспоравати тврдње да је постојао сукоб између ХВО-а и Војске Републике Српске у Оџаку, нити да је почињено силовање, али хоћемо учешће и присуство Паве Главаша", рекла је адвокат Бранка Праљак.

Она је додала да је Паво Главаш тада радио у Швајцарској, што ће и доказати материјалним доказима и исказима свједока одбране.

Одбрана четвртооптуженог Илије Главаша констатовала је да је у инкриминисаном периоду оптужени боравио ван БиХ, те да ће приједлог својих доказа изнијети након што се заврши доказни поступак Тужилаштва.

Прва свједокиња на Суду БиХ исказ ће дати 28. октобра.