latinica  ћирилица
21/10/2014 |  15:53 | Аутор: Агенције

ИСИЛ годишње зарађује 800 милиона долара од нафте

Од производње нафте Исламска држава на годину зарађује око 800 милиона долара, што је прерачунато око два милиона долара дневно, објавио је ИХС-а ,америчка компанија специјализована за прикупљање података и економске анализе.

Тренутно је у рукама Исламске државе седам мањих налазишта нафте на сјеверу Ирака и на њима се дневно пуни од 30.000 до 80.000 барела нафте (159 литара). Процјењује се да Исламска држава на тај начин зарађује око два милиона долара дневно. Према подацима сиријске опозиције, ИСИЛ у Сирији у својим рукама држи 60  одсто нафтних поља с дневним капацитетом од 50.000 барела.

Исламска држава приход од продаје нафте остварује на црном тржишту, а продаја се обавља "камионима, цестама дуж турске границе".

"Нафта је покретач ратне машинерије  ИСИЛ-а, посебно војних возила, а од зараде од њене продаје директно се финансирају бројне активности групе", наводи се у саопштењу. За разлику од других терористичких организација, ИСИЛ располаже властитом територијом, која заузима трећину Сирије и трећину површине Ирака.