latinica  ћирилица
21/10/2014 |  14:16 | Аутор: Jutarnji list

Хрватски боксер у притвору, нокаутирао судију у рингу

Хрватски јуниорски боксерски репрезентативац Видо Лончар, који је синоћ након пораза на Европском првенству у Загребу физички напао пољског суца Мачиеја Дзиургота (50) и нанио му тешке тјелесне повреде, доживотно је суспендован и налази се у притвору.

Несвакидашњи инцидент догодио се синоћ у загребачком Дому спортова, гдје је у току јуниорско Европско првенство за боксере. Хрватски репрезентативац у категорији до 81 кг Видо Лончар, који је поражен техничким нокаутом у другој рунди од Литавца Баниулиса Алгирдаса, прије проглашења побједника брутално је претукао пољског суца који је завршио у болници.

Млади боксер клуба из Сесвета, коментарише хрватска штампа, показао је невиђени примитивизам јер му се није допала одлука суца, па га је нокаутирао насред ринга и оборивши га, наставио дивљачки ударати. Сламку спаса суцу су пружили редари, а  тек је полиција успјела да распамећеног 18-годишњака одвоји на страну, а потом и приведе у станицу.

Пољски судац је у тешком стању превезен у болницу гдје му је утврђен вишеструки прелом ребара.

Против боксера "кратког фитиља", који је у притвору, поднесена је кривична пријава и хитном одлуком Хрватског боксерског савеза је суспендован и доживотно му је забрањено бављење боксом, а слична одлука се очекује и од Европске боксерске конфедерације.

- Ово је најгоре што нам се могло догодити. Ово је срамота за Загреб и Хрватску, а боксу је нанесена велика штета. Сав труд који смо уложили у организацију овог првенства и подизање имиџа хрватског бокса уништен је у неколико секунди - изјавио је главни секретар ХБС Марко Маровић.