latinica  ћирилица
20/10/2014 |  16:15 | Аутор: РТС

"Руска" подморница је холандска?

Тајанствена подморница регистрована код Стокхолма, коју шведска војска тражи у Балтичком мору, јесте холандска, саопштили су данас извори блиски руском Министарству одбране. Холандија демантује руске тврдње.
Шведска војска патролира Стокхолмским архипелагом - Фото: REUTERS
Шведска војска патролира Стокхолмским архипелагомФото: REUTERS

Савјетујемо шведске власти да траже информације од холандских поморских снага, рекао је исти извор, послије спекулација у шведским медијима да је подморница руска.

Како преноси руска агенција Интерфакс, ријеч је о холандској подморници на дизел и електрични погон "Бруинвис", која је прошле недјеље изводила вјежбе, укључјући и хитно излажење на површину, што се догодило надомак Стокхолма.

Извор из руског Министарства навео је да се подморница у петак вратила у луку Талин и да ће вјероватно данас наставити пут, односно повратак у Холандију.

Руске власти су јуче демантовале да је подморница њихова, наводећи да ниједан брод руске војске није у некој ванредној ситуацији.

Холандска војска демантовала је данас да је мистериозна подморница коју тражи Шведска у Балтичком мору њена, као што је то раније данас саопштено у Москви.

"Холандска подморница није укључена у то и немамо никакве везе са операцијом потраге коју води шведска војска", изјавио је портпарол холандског Министарства одбране Марнес Висер.

Према његовим ријечима, Холандија је учествовала у војној вјежби заједно са Шведском али је та вјежба завршена прошлог уторка.

Висер је прецизирао да је послије вјежбе, холандска подморница "Бруинвис" била у Талину где се задржала током протеклог викенда.

Шведске власти већ три дана испитују "стране подводне активности" у стокхолмском архипелагу, што је подстакло спекулације да је ријеч о руској подморници.

Шведски медији су, позивајући се на неименоване изворе, навели да се трага за руском подморницом на којој се, наводно, догодила несрећа.

Свјетске агенције оцјењују да ситуација подсјећа на доба Хладног рата, када је шведска војска редовно изводила потраге за совјетским подморницама у својим водама.

Због једне совјетске подморнице с нуклеарним оружјем, 1981. године је 11 дана трајао дипломатски спор, прије него што су шведске власти дале дозволу да та подморница отплови.