latinica  ћирилица
19/10/2014 |  14:05 | Аутор: СРНА

Линта: Скандалозна најава војне параде поводом "Олује"

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је као скандалозну чињеницу да Хрватска намјерава да наредне године организује војну параду поводом 20 година од акције "Олује" и тако прослави највеће етничко чишћење у Европи након Другог свјетског рата.

"Уколико су тачне изјаве хрватских званичника да су темељи хрватске државе створени у антифашистичкој борби, онда ће Хрватска да организује војну параду сљедећег 9. маја, када ће бити обиљежено 70 година од побједе над фашизмом, а не 5. августа, када се слави протјеривање Срба", саопштио је Линта.

Он је апеловао да САД, ЕУ, ОЕБС и Савјет Европе упуте јасан захтјев Хрватској да престане славити "Олују", као и да казни починиоце злочина, да исплати накнаду штете породицама жртава, обиљежи мјеста страдања Срба, да обезбиједи услове за одржив повратак протјераних Срба и поштује њихова људска и грађанска права.

Линта је при том нагласио да масовна убиства српских цивила и ратних заробљеника, те систематска пљачка и уништавање њихове имовине недвосмислено показују да акција "Олуја" није била никаква "ослободилачка акција", како је Хрвати приказују.

"Олуја" није била никаква ослободилачка акција, већ удружени злочиначки подухват са циљем стварања Хрватске без или са што мање Срба, поручио је Линта.