latinica  ћирилица
19/10/2014 |  13:01 | Аутор: Агенције

СРС: Хаг убија Шешеља; Хаг не одговара

Замјеник предсједника Српске радикалне странке Немања Шаровић оцијенио је да нема сумње да Хашки трибунал убија лидера радикала Војислава Шешеља, јер нема доказа да га осуди.

Шаровић је напоменуо да су прошли сви рокови за доношење пресуде, те да СРС тражи безусловно и моментално ослобађање Шешеља, коме се здравствено стање знатно погоршало. Констатује и да су сви који ћуте и не чине ништа да заштите Шешељева људска права "саучесници у убиству", преносе београдски медији.

"Војислав Шешељ је неколико мјесеци тражио преглед јер је константно имао повишену температуру, на шта су му љекари рекли да је таква температура у Холандији нормална", рекао је Шаровић.

Он је навео, да је прије два мјесеца затворски љекар "нешто пронашао и уписао као дијагнозу", те поручио да нико нема право да крије налаз о здравственом стању Војислава Шешеља. Подсјетио је да су Шешељеви проблеми са дебелим цријевом почели у октобру 2012. године, али да су му тада говорили да то није ништа озбиљно, да би након годину дана "натезања са затворским љекарима" у октобру 2013. године лидер радикала био оперисан.

У Хашком трибуналу не желе да коментаришу здравствено стање Војислава Шешеља. Портпаролка тог суда Магдалена Спалинска рекла је да не може да износи детаље о здравственом стању предсједника СРС без његовог одобрења.

Спалинска је, такође, навела да не жели да коментарише оптужбе челника СРС-а да Хашки трибунал има намјеру да ликвидира Шешеља неадекватним лијечењем.

Предсједник Савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да не зна појединости о здравственом стању Шешеља, те да без претходне сагласности оптуженог не жели да даје коментаре.