latinica  ћирилица
19/10/2014 |  11:17 | Аутор: AFP

Кључна седмица пред Европском унијом

Пред ЕУ је одлучујућа седмица јер нови предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер покушава да добије одобрење за нове комесаре, који треба да почну са рјешавањем економских и других проблема са којим се суочава Европа.

Будући да је еврозона на ивици нове кризе, да постоји ризик од преливања немира на Блиском истоку, а односи са Русијом су затегнути због Украјине, Унија је суочена са све већим притиском да реагује. Међутим, Брисел то не може да учини све док на дужност не дође нови сазив Европске комисије на челу са Јункером, наводи Франс прес.

У Европском парламенту у Стразбуру требало би да у сриједу, 22. октобра, буде одржано гласање о саставу нове Европске комисије. Уколико буде одобрен, Јункеров тим може да почне свој мандат као што је и планирано 1. новембра.

Међутим, то ће зависити од посљедња два члана Јункеровог тима, међу којима је контроверзни кандидат Словеније Виолета Булц, која је именована непосредно након што је парламент одбацио кандидатуру бивше премијерке Аленке Братушек. Разговори са Булцовом у Европском парламенту заказани су за сутра.

Извор близак Јункеровој Партији европских народа изјавио је да постоји "95 одсто шанси да ће гласање у Европском парламенту бити и одржано 22. октобра".

Посланици Европског парламента сутра ће, такође, обавити разговор са Марошом Шефчовичем, након што га је Јункер именовао за потпредсједника Европске комисије за енергетику, а та је функција била намијењена за Братушекову.

Наводи се и да Француска и Њемачка врше притисак на Европски парламент да мандат Европске комисије почне на вријеме.