latinica  ћирилица
19/10/2014 |  11:00 | Аутор: СРНА

"Викенд спорта" у куглању и голбалу

У Бањалуци је отворена 10. Међународна спортска манифестација слијепих и слабовидих лица "Викенд спорта", на којој ће се у куглању и голбалу такмичити око 85 учесника из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Отварајући манифестацију, помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске Горан Раца рекао је да је ресорно министарство препознало значај ове манифестације и подржало је као и претходних година.

"Драго ми је да се на овај начин обиљежава и Дан бијелог штапа, а ово је истовремено и добар примјер како спорт помаже у том правцу", рекао је Раца.

Раца је указао на потребу побољшања услова за бављење спортом лица са инвалидитетом, а као посебно значајно навео да спортске објекте треба учинити приступачнијим овој популацији.

Према његовим ријечима, буџетска позиција за спортске организације лица са инвалидитетом је ове године мања, а Министарство тренутно пружа помоћ за шест регистрованих спортских савеза лица са инвалидитетом.

"Осим тога, њихови спортски савези могу да се пријаве на наше јавне позиве на основу којих одобравамо средства за њихове активности, а надам се да ћемо порадити на повећању износа за ове намјене", рекао је Раца.

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је да се на овај начин обиљежавању Дана бијелог штапа даје спортски аспект и афирмише спорт међу слијепим и слабовидим лицима.

Он је додао да Савез слијепих улаже огроман напор на подстицању бављења спортом ове популације, али да је неопходна подршка државе.

"Та подршка је врло слаба, о чему довољно говори податак да је Савез слијепих за прошлу годину добио свега 1.000 КМ, а ове године ништа, док су наша спортска друштва ове године добила укупно 1.500 КМ", рекао је Сузић.

Радомир Радановић, предсједник Спортског друштва слијепих "Вид" из Бањалуке, које је организатор такмичења, рекао је да учесници са радошћу долазе у Бањалуку, у којој је створен добар амбијент.

Он је додао да подршка локалних и републичких институција није довољна за овакву манифестацију, која се организује уз велики напор.

"Када је у питању значај ове манифестације за слијепа и слабовида лица, ми на се на овај начин афирмишемо и у друштву, а и физички и психички добијамао на квалитету живота", рекао је Радановић.

Такмичења у куглању одржавају се у куглани "Енергомонта", а у голбалу у дворани "Обилићево".