latinica  ћирилица
19/10/2014 |  09:51 | Аутор: Вечерње новости

Давинић: Генерал Младић није био у Карашу

Првослав Давинић, који је био министар одбране Србије 2004. године када су убијени гардисти на Топчидеру, убијеђен је да се генерал Ратко Младић није крио у војном објекту Караш који су двојица гардиста чувала.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Давинић је изнио тврдњу да смрт војника Дражена Миловановића и Драгана Јаковљевића нема везе са генералом Младићем.
"Свега три дана прије смрти гардиста, на иницијативу тадашње главне хашке тужитељке Карле дел Понте, направили смо ненајављену инспекцију у овом објекту. ВМА ме је тада извијестила да не постоје индиције да је Младић боравио у Карашу", рекао је Давинић за Вечерње новости.

Давинић је истакао и да он лично није могао да утиче на истрагу у случају "Топчидер".

Војни суд, иако формално под ингеренцијом Давинића, имао је аутономију гарантовану законом, а истражни органи и војна обавјештајна служба тада су навели "да не постоји трећа особа која је убила војнике", подсјећају Новости.
"Поред тога, добио сам још један извјештај Војно-безбједносне агенције. Након истраге коју су спровели, констатовали су да не посоје индиције да је гардисте убила трећа особа. Тај извештај је био намијењен искључиво мени и нисам могао да га објављујем. И данас ми није јасно зашто је тако урађено", каже бивши министар одбране.

Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић убијени су 5. октобра 2004. године у касарни на Топчидеру под још неразјашњеним околностима. Том истрагом бавили су се најпре војни, а затим државни органи Србије. Касније су у предмет укључени амерички и њемачки вјештаци који су потврдили да је гардисте убила трећа особа, иако се на почетку твдило да су се међусобно поубијали.

Заступница породица страдалих гардиста Олгица Батић изјавила је недавно да је Вишем јавном тужилаштву поднијет приједлог за саслушање некадашњег начелника Генерлаштаба Бранка Крге, а на основу изјаве Ратка Младића да он може имати информације о убиству које се догодило прије десет година.