latinica  ћирилица
18/10/2014 |  21:31 | Аутор: СРНА

Норвешка: Жене у обавезном војном року од 19 мјесеци?

Посланици норвешког парламента великом већином су гласали за нацрт закона којим се продужава обавезна војна служба за жене на 19 мјесеци.

Уколико нацрт закона буде одобрен, све жене у Норвешкој имаће исте услове регрутације као и мушкарци. Приједлог, који је први пут објављен у јуну 2013. године, усвојен је током седмице са 96 посланичких гласова за једнакост полова у армији. Само је шест посланика било против.

"Не треба нам додатан број регрута, али желимо да продужимо војну службу на цјелокупну старосну групу да би привукли много мотивисаније и компетентније регруте", рекла је норвешки министар одбране Ине Ериксен Сореиде.

Уколико нацрт закона ступи на снагу, све способне жене између 19. и 44. године мораће да одслуже обавезних 19 мјесеци у оружаним снагама.

Закон ће се примјењивати на жене рођене у Норвешкој од 1997. године и прва служба би била у љето 2016. године. Жене би биле регрутоване и случају ратног стања.

Тренутно у Норвешкој има нешто више од десет одсто жена у армији Норвешке и служе на добровољној основи.

Почетком године, норвешка армија почела је са пробом унисекс спаваоница у којима жене дјеле собе са мушкарцима. "Иако је дјевојка у соби то не мора да значи да ће бити и романсе. Ми смо војници", рекао је регрут Матијас Хогеволд локалним медијима.

Прије него што постане закон, приједлог мора бити одобрен у другом читању