latinica  ћирилица
18/10/2014 |  17:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Нигерија: Ослобађање отетих дјевојчица најкасније до уторка

Нигерија има за циљ да до уторка обезбиједи ослобађање 200 дјевојчица које су отели екстремисти Боко Харама, изјавио је извор из нигеријског предсједништва, који није желио да коментарише гдје ће се примопредаја извршити.

"Могу да потврдим да савезна влада озбиљно ради на испуњавању свог дијела споразума тако да ослобађање талаца може да буде спроведено или у понедјељак или најкасније у уторак наредне седмице", рекао је исти извор у телефонској изјави за агенцију Ројтерс.

Начелник нигеријске војске, ваздухопловни маршал Алекс Баде, објавио је у петак да су власти постигле договор са Боко Харамом о прекиду ватре који би омогућио ослобађање дјевојчица које су отете док су полагале испите у средњој школи у мјесту Чибок на сјевероистоку земље у априлу.

Званичници у нигеријском предсједништву и војсци, као ни група Боко Харам, која се оглашава видео снимцима Абубакара Шекауа, човјека који тврди да је њен вођа, нису још коментарисали ову објаву.
Неки Нигеријци највјероватније ће дочекати тврдње о прекиду ватре са скепсом послије пет година насиља, оцијенила је британска агенција.

Нигеријска војска је два пута тврдила да је спасила неке или све девојчице, да би неколико сати касније повлачила те изјаве.
Неколико рунди преговора са Боко Харамом су покушани протеклих година али се никад није дошло до мировног споразума, дијелом зато што ова група има неколико различитих фракција.

Група Боко Харам, чије име у грубом преводу гласи "западно образовање је грешно", одговорна је за смрт хиљада људи у свом настојању да створи исламску државу у вјерски мјешовитој Нигерији.