latinica  ћирилица
18/10/2014 |  13:59 | Аутор: Блиц

"Американци би дали све да могу да живе као Срби"

Народ у Србији живи опуштеније него у Америци, тврди представник невладине организације Wоrld Net, Американац Џејмс Скивали, који са породицом однедавно живи у Крагујевцу и посебно ужива у домаћој храни.

- У Америци би дали и плату и све што имају да могу сатима да сједе и да испијају кафу или чај као у Србији - увјерава  Џејмс у разговору за Танјуг. Каже да је Србија лијепа земља, иако нема стандард као на западу, да је народ гостопримљив, као и да му је жеља да у што дуже остане са супругом и двогодишњом ћерком у Крагујевцу.

Он је ангажован у овој мисији на двије године, а желио би да тај период буде продужен.

Наглашавајући да је обишао многе земље Европе, и да је у Србију први пут дошао послом прије десет година, Скивали (32) подсјећа да је кратко радио у Београду, и да је тада схватио да је Србија, како каже, прелијепа земља.

- Осјећао сам тада да треба да се вратим, да мало више будем у Србији - прича Скивали на српском језику и кроз осмијех додаје да га је први пут учио у једном вртићу.

- То је било мало смијешно - присећа се Скивали и истиче да је много боље српски језик научио на улици у дружењу са пријатељима из Србије.

Осим језика, пријатељи и комшије, навео је, научили су њега и супругу да припремају ајвар, али и друга јела. То је, додаје, била и њихова жеља јер и супруга и он желе добро да се хране.

- Моја жена је научила да спрема и гибаницу - каже Скивали и додаје да су пуњене паприке његово омиљено јело, а да су исто тако добре и сарме.

Истиче да има добре односе са комшијама, од којих, како је рекао, може у било које доба дана да затражи ако му нешто затреба.

- Ето, јутрос сам у пола седам од комшија позајмио струју, трофазну, јер је ми немамо, а требала ми је како бих сјекао дрва. Дали су ми и није било никаквих проблема што сам им тако рано тражио помоћ. То је веома лијепо - прича Џејмс.

Навикао на рад у Америци, Џејмс послије радног дана учи двадесетак малишана основама бејзбола, спорта који највише воли.

- Има овдје много дјеце која су талентована за било који спорт, поготову за тимски спорт - каже Џејмс.

Исиче да воли и кошарку и хвали репрезентацију Србије која је на СП освојила сребрну медаљу.

- Баш су добро играли на утакмици са САД - оцјењује Скивали и додаје да је друго мјесто у свијету велики успјех за малу земљу, каква је Србија.