latinica  ћирилица
18/10/2014 |  12:44 | Аутор: СРНА

Ивошевић: Неосновано расписивање потјернице

Суд БиХ није имао основа за расписивање потјернице за генералом Новаком Ђукићем, јер се он не крије, нити је у бјекству, а све околности у вези са његовим боравком биле су познате суду, истакао је у отвореном писму Суду БиХ шеф тима одбране генерала Милорад Ивошевић.
Тузланска капија- реконструкција - Фото: РТРС
Тузланска капија- реконструкцијаФото: РТРС

Он је истакао да овакво поступање произилази из неправилне примјене прописа и представља континуитет понашања Суда БиХ у току цијелог поступка против Новака Ђукића. Ивошевић наводи да је Суд БиХ својим обавјештењима и обраћањем јавности изашао из уобичајених правила поступања суда, да ниједном није контактирао Ђукићевог браниоца, те подсјећа да је, тек након усменог и ургирања писаним путем, бранилац добио другостепену одлуку крајем јула, иако је претрес завршен 11. априла.

Он је запитао како је Суд могао да примијени одредбу о издавању потјернице када је знао гдје се осуђени налази и по ком основу.

"Пошто Суд БиХ у свом маниру обавјештења јавности показује своје нестрпљење које је имало основни циљ прогласити Новака Ђукићем кривим, осудити га према својим мјерилима у примјени прописа, погрешно тумачећи одлуку Уставног суда БиХ и доношењем своје суспектне другостепене одлуке, јасно се види да Суд БиХ жели бетонирати своју истину по сваку цијену и не дозволити да се посумња у другу истину", истиче Ивошевић.

Адвокат је поновио да је одбрана Ђукића узнемирена и запрепаштена тиме како Суд БиХ схвата појам вјештачења, подсјећајући да је током поступка суд био опредијељен само једним вјештаком - вјештаком тужилаштва, односно оптужнице, као да није постојао други вјештак са дијаметрално супротним налазом и мишљењем.

Ивошевић је у писму изразио увјерење да ће се на крају утврдити истина која се дугује, прије свега, убијеним и рањеним, као и њиховим најближима.