latinica  ћирилица
18/10/2014 |  09:30 | Аутор: Глас Српске

Расуло и оставке у СДП БиХ

СДП БиХ налази се у потпуном расулу, јер пљуште оставке људи из врха странке због катастрофалног резултата на општим изборима.

Лавину оставки у до јуче најјачој политичкој партији у ФБиХ покренуо је генерални секретар СДП-а и одлазећи премијер ФБиХ Нермин Никшић, а његовим стопама кренули су и потпредсједник странке Дамир Хаџић и предсједник ОО СДП-а Зеница Саид Мујкановић. Хамдија Липовача, Саша Магазиновић и Дамир Машић потврдили су да ће на сједници страначког Предсједништва заказаној за понедјељак поднијети оставку на функције чланова Предсједништва, а то је најавила и потпредсједница странке Лидија Кораћ. Иако га страначке колеге сматрају најодговорнијим за изборни крах, предсједник СДП-а Златко Лагумџија ни не помишља на оставку.

- Лагумџија је требало први да поднесе оставку јер је он највећи кривац за овако катастрофалан изборни резултат. Ту нема дилеме. Оставку треба да поднесе одмах - рекао је  за "Глас Српске" функционер СДП-а Мехмед Брадарић.

Сматра да је Лагумџија током протекле четири године правио коалиције без икакве визије шта ће урадити, чиме је стварао незадовољство у руководству и чланству странке.

- И раније је било покушаја да се Лагумџија смијени и чланство и руководство га је упозоравало да не треба тако да ради, али никога није слушао. Уочи избора су га Хаџић и Никшић упозоравали да и прије избора поднесе оставку. Анкете су показивале да популарност СДП-а опада и да је Лагумџија једини кривац за то - рекао је Брадарић.

- Изборни резултат је грозан. Сви органи странке одговорни су за овај резултат, од врха до дна - рекао је Дамир Машић.

Липовача сматра да је Лагумџија најодговорнији, али не и једини који треба да сноси одговорност. Потпредсједник СДП-а Денис Бећировић сматра да руководство странке треба да отворено анализира шта је довело до лошег резултата.

Лагумџија је изјавио да је СДП доживио бродолом на челу с њим, али да он не може поднијети оставку.

За данас је заказана хитна сједница Главног одбора , на којој се очекује одлука о одржавању ванредног конгреса, највјероватније крајем новембра. СДП, који је на изборима 2010. године био убједљив, освојио је на овим изборима у трци за Парламент БиХ свега 80.714 или 9,58 одсто гласова, а за Парламент ФБиХ 85.699 гласова или 10,27 одсто. Њихов кандидат за члана Предсједништва Бакир Хаџиомеровић добио је подршку само десет одсто гласача.