latinica  ћирилица
17/10/2014 |  16:02 | Аутор: Глас Српске

Кров над главом за 170 породица

Развојна банка Савјета Европе уплатила је 2,7 милиона евра на рачун БиХ за реализацију првог потпројекта Регионалног стамбеног програма збрињавања избјеглих и расељених лица којим ће стамбено бити збринуто 170 породица у БиХ од којих 85 у Српској.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Потврдио је то помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Драго Вулета. Првим таласом потпројекта требало би да буде ријешено стамбено питање 50 породица српске националности, које се из Србије враћају у БиХ, од којих 40 у ФБиХ и десет у Српску. Вулета је рекао да је предвиђено и рјешење стамбеног питања за 50 породица хрватске националности, које се из Хрватске враћају у БиХ, од којих 30 на подручје Српске и 20 на подручје ФБиХ, те 50 бошњачких породица, односно по 25 у РС и ФБиХ.

Новац је уплаћен на рачун Централне банке БиХ, а 20. октобра биће објављен јавни позив за набавку грађевинског материјала за 20 породица избјеглих из Хрватске, које су започеле изградњу кућа у садашњем мјесту пребивалишта у Српској.

- Ово је једини дио потпројекта који се односи на набавку грађевинског материјала. Све даље биће рађено по систему кључ у руке - рекао је Вулета.

Нагласио је да је све припремљено за реализацију другог потпројекта Регионалног стамбеног програма, који обухвата рјешавање стамбеног питања за 780 породица, док трећи потпројекат подразумијева изградњу 250 станова у Српској, а њиме ће бити стамбено ријешено по 300 породица српске, бошњачке и хрватске националности у цијелој БиХ.

Трећим потпројектом у потпуности је, како је рекао, обухваћена реинтеграција избјеглица из Хрватске и расељених лица у садашње мјесто боравка у РС.

- Половином новембра очекујемо потврду Управног одбора Развојне банке Савјета Европе, односно донатора да нам одобре пројекте гдје смо кандидовали стамбену изградњу у Бањалуци, Приједору, Градишци, Дервенти, Броду, Бијељини, Власеници, Билећи и Фочи - навео је Вулета.

Замјеник министра за људска права и избјеглице Миладин Драгичевић рекао је да су познати корисници којима ће куће бити обновљене или изграђене у оквиру првог таласа, али да је тешко предвидјети за колико ће оне бити усељиве.

- Све зависи од оштећења, односно времена колико ће бити потребно за реконструкцију, али у сваком случају очекујемо да ће цијели посао ићи добром динамиком - рекао је Драгичевић.

Регионални програм стамбеног збрињавања заједнички је програм чији је циљ да обезбиједи трајна стамбена рјешења за око 27.000 најугроженијих избјегличких породица или 74.000 лица у региону. Планирано је да пројекат траје пет година, а у БиХ би требало да буде обезбијеђено 5.400 трајних стамбених рјешења за избјеглице и расељена лица, од чега 4.200 у РС.

Конференција

На донаторској конференцији у Сарајеву, која је одржана у априлу 2012. године, прикупљено око 300 милиона евра, што је око 60 одсто средстава потребних за стамбено збрињавање најугроженијих избјеглица у све четири земље. Из донаторског фонда Србија би требало да добије највише - 335,2 милиона, Хрватска 119,7, БиХ 101 милион и Црна Гора 27,7 милиона евра.