latinica  ћирилица
16/10/2014 |  19:27 | Аутор: СРНА

Демарш Београду из Tиране

Албанско Министарство спољних послова уручило је оштар писани протест амбасадору Србије у Тирану Мирољубу Зарићу због инцидента на фудбалској утакмици Србије и Албаније.Зарић је рекао да му је данас поподне уручена оштра протестна нота, након што је јуче албанском амбасадору у Београду Иљиру Бочки уручен демарш због инцидента на овој утакмици.
Тирана - Фото: ФОНЕТ
ТиранаФото: ФОНЕТ

Зарић је Тањугу потврдио да је око 100 младих Албанаца, који себе називају "нове патриоте", данас у 11.15 часова демонстрирало испред зграде Амбасаде Србије у Тирани, а демонстрације су протекле мирно и без инцидената.

Он је рекао да је већина окупљених носила црвено-црне мајице и пароле на албанском и енглеском језику, међу којима "Црни орао лети на небу", "Сви Албанци смо за црвено-црни национални тим" и "Поносим се што сам Албанац".

"Током тих демонстрација полицијске снаге су обезбеђивале зграду Амбасаде и нису дозвољавале прилазак пред зграду, већ су демонстранти задржани на удаљености око 50 метара", рекао је Зарић и потврдио да су демонстрације трајале око 20 минута, након чега су се окупљени разишли без интервенције полиције.

Зарић је истакао да током протеста није била угрожена безбједност Амбасаде и додао да већ трећи дан полиција врло професионално штити Амбасаду.

Утакмица фудбалских репрезентација Србије и Албаније у Београду, у квалификацијама за Европско првенство 2016. године, прекинута је током меча прије два дана, након што се изнад стадиона појавио дрон са заставом "велике Албаније".

Српски званичници су овај инцидент са дроном оцијенили као смишљену политичку провокацију