latinica  ћирилица
16/10/2014 |  17:12 | Аутор: sportske.net

Деби Месија у Барси: Дан који је промијенио фудбал

Фудбалер Барселоне Лионел Меси слави јубилеј, прије тачно десет година на "Монжуику" је дебитовао за Барселону.

Аргентинац је тог 16. октобра 2004. године добио своју прву шансу, као 17- годишњак. Рајкард га је увео у игру у другом полувремену умјесто Дека који је занимљиво и ријешио каталонски дерби.

Лео је на терену провео десетак минута, носио је тада број 30, није било довољно времена да покаже шта умије, сам деби је прошао незапажен. Додуше то није било први пут да облачи дрес сениорског тима, али јесте у такмичарском мечу. Пар мјесеци преиј тога је играо за Барсу у пријатељској утакмици против Порта.

Данас новинари који су били на тој утакмици уз шалу кажу да су навијачи Еспањола боље познавали Месија него Барсини, јер је Лео у јуниорима терорисао градског ривала у сваком мечу.

Меси чува успомену на тих десет минута.

"Био је то почетак, али за мене и остварење сна, да играм за Барсу у једној такмичарској утакмици", каже Аргентинац.

Рајкард који му је пружио шансу се повукао из тренерског посла послије разочаравајућих авантура након Барсе, а не игра више ни Деко који је каријеру завршио оптужбама за допинг, у Флуминензеу.

Ко је могао да претпостави да ће данашњи дан прије декаду бити означен као историјски?

Подсјетимо, Лео Меси је већ освојио четири "Златне лопте", три Лиге шампиона, шест шпанских титула између осталог, многи кажу да му недостаје још само Мондијал да би био проглашен за најбољег свих времена.

Иначе, Меси није ни најмлађи дебитант у Барси, Паулино Алкантара је дебитовао са непуних 16 година, а и Нано, који је касније играо за Атлетико, Хетафе, Осасуну је био месец дана млађи од Леа када је заиграо за први тим.

Меси има дрес са дебија, ту "тридесетицу", сачувао је за маму која и данас брине о тој светињи.