latinica  ћирилица
16/10/2014 |  16:48 | Аутор: Б92

Николај Давиденко најавио повлачење

Руски тенисер Николај Давиденко објавио је да се повлачи из тениса са 33 године.

Рус, који је због свог стила игре добио надимак "Машина", због низа повреда посљедњих година није имао много успјеха, али је некада био трећи тенисер планете.

У каријери је укупно освојио 21 титулу, од тога две из Мастерс серије (Мајами 2008. и Шангај 2009), као и завршни Мастерс 2009. године.

Један је од ретких тенисера који има позитиван скор са Рафаелом Надалом (6-5), а управо је њега савладао у финалима оба Мастерс турнира која је освојио.

На Грен слем турнирима је често задавао муке најбољима, али недостајало му је храбрости у преломним тренуцима таквих мечева, па никада није играо ни у финалу.

На Ролан Гаросу и УС опену је по два пута заустављан у полуфиналу, у Мелбурну је четири пута играо четвртфинале, а на Вимблдону је само једном догурао до четвртог кола.

"У посљедњих неколико година имао сам много проблема са повредама и ријешио сам да се повучем. Не жалим што нисам освојио Грен слем титулу. Сада се окрећем новој фази у животу, која укључује бизнис у Русији и Кини", рекао је Давиденко.
Од турнира је Рус у каријери зарадио скоко 17 милиона долара, а биће запамћен по интензивном стилу игре, невјероватном хватању лоптице у пењању.