latinica  ћирилица
16/10/2014 |  15:40 | Аутор: Независне

Једна од сестара Гајић изгубила битку за живот

Татјани Гајић (23) из Бањалуке у уторак је престало да куца велико и храбро срце, након што се неколико година борила с неизљечивом болешћу лафора.

Она и њена млађа сестра Милана, која је такође обољела од ове опаке болести, сјединиле су грађане БиХ, који су се свим силама трудили како би овим дјевојкама вратили наду у живот. Међутим, Таца, како је зову њени пријатељи и најближи, није успјела да се избори са суровом болешћу.

Лафорина болест се код Таце јавила у другом полугодишту првог разреда Гимназије. Ради се о болести која врло брзо напредује и доводи до потпуне непокретности, а Таца је била непокретна протекле четири године. Милана је, такође, обољела од лафорине болести, са спорадичним симптомима који су се појавили прије видних симптома старије сестре.

Дијагноза је постављена тек када је Татјана брутално показала симтоме са брзом прогресијом из пуног здравља. Њих двије су, са још неколико породица у свијету, "пробиле" статистичку вјероватноћу рецесивног насљеђивања.

Трагедија која је погодила породицу Гајић је једна од оних које нас обавезују на ангажман, укључивање институција и појединаца, јер је то једини начин да се сада помогне Милани. Кад је већ породица Гајић рањена на најокрутнији начин који ум може замислити, у овако суровој причи не мора и не смије бити сама због болести своје сада једине кћерке Милане.

Тацу ће памтити цијела БиХ по храбрости, борбености и ведром духу. Остаће нам у вјечном сјећању као дјевојка која је у најтежим тренуцима показала да је јака.

Сахрана ће бити обављена сутра, 17. октобра, у 15 часова на православном гробљу Борик у Бањалуци.