latinica  ћирилица
16/10/2014 |  12:24 | Аутор: РТРС

Владимир Путин у Београду (ФОТО)

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин стигао је у Београд, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је предсједник Србије Томислав Николић. Двојица предсједника положила су вијенце на Споменик ослободиоцима Београда.

13:59  Предсједнику Русије Владимиру Путину добродошлицу је пожелио и премијер Србије Александар Вучић:
"Србија никада неће заборавити учешће совјетских трупа и велике жртве које су поднијеле". 

13:51 Предсједник Србије Томислав Николић одликовао је Владимира Путина Орденом Србије на великој огрлици,  највишим одликовањем које му је додијелио за изузетне заслуге за допринос развоју добрих односа Русије и Србије.

13:25 Руски предсједник Владимир Путин и српски предсједник Томислав Николић стигли су у Палату Србија, гдје им је организован свечани дочек. Након интонирања химне, Путину је представљена српска делегација у којој су премијер Александар Вучић, предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, шеф дипломатије Ивица Дачић и други чланови Владе..

На почетку састанка у Палати Србије, Николић је Путину пожелио добродошлицу и истакао да се односи двије земље развијају све успјешније.

"У данашње време у свету је постало модерно да се пријатељство мери трговинском разменом, а ми другачије гледамо на пријатељство и Србија данас нема непријатеље, али имамо мањих и већих пријатеља. На Руску Федерацију гледамо као на великог пријатеља", рекао је Николић.

Захвалио је Путину на непризнавању Косова, а Путин је истакао да је у питању принципијелна позиција Москве. Руски предсједник је захвалио на свечаном дочеку.

 

12:47 На Новом гробљу предсједници су положили цвијеће на Споменик ослободиоцима Београда, потом и на споменик Црвеноармејцу. Минутом ћутања одата је пошта страдалим борцима, ослободиоцима Београда. Током полагања вијенаца интониране су химне Руске федерације и Србије.

 

------------------------------------------------------------------

"Иљушин 96" којим је у Београд стигао Владимир Путин, предсједник Руске Федерације, слетио је нешто иза 12 часова на аеродром "Никола Тесла". До слијетања на писту су га пратили "МИГ-ови 29" Војске Србије.

Са руским предсједником у Београд је стигла делегација коју чини 150 људи. Путина је дочекао предсједник Србије Томислав Николић.

У руској делегацији су и министар енергетике Александар Новак, предсједник Извршног одбора "Гаспрома" Алексеј Милер и министар за ванредне ситуације Владимир Пучков.

Чланови делегације су и командант руског ваздухопловства Виктор Бондарјов, шеф Службе безбједности Сергеј Беседа, предсједник Извршног одбора Руске жељезнице Владимир Јакуњин.

Поред Николића, Путина су на страни Србије дочекали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић и шеф протокола предсједника Србије Јасмина Митровић Марић. 

Са Аеродрома "Никола Тесла" два предсједника упутила су се на Ново гробље, гдје ће положити цвијеће на спомен обиљежја на Споменик ослободиоцима Београда и херојима Првог свјетског рата.

По граду ће се кретати специјално направљеним блиндираним возилом руског предсједника.

Уочи доласка руски предсједник Владимир Путин изјавио је за "Политику" да су руско-српски односи у успону и да је сигуран да ће његова посјета Београду дати нови озбиљан подстицај традиционално пријатељским руско-српским односима, који ће из године у годину јачати.

Томислав Николић дочекује Путина

Владимир Путин у Београду

Путин у Београду

Путин у Београду

Владимир Путин и Томислав Николић

Путин у Београду

Путин у Београду

Дочек Путина у Београду

Владимир Путин у Београду

Долазак Путина у Београд, свечани дочек
Фото: ТАНЈУГ

Долазак Путина у Београд, свечани дочек
Фото: ТАНЈУГ

Томислав Николић додјељује одликовање Владимиру Путину
Фото: ТАНЈУГ

Владимир Путин у Београду
Фото: ТАНЈУГ

Владимир Путин и Александар Вучић
Фото: РТС