latinica  ћирилица
16/10/2014 |  10:41 | Аутор: СРНА

Интерпол игнорише руске тужбе

Интерпол одбија да распише међународну потјерницу за највишим украјинским војним званичницима, које Москва оптужује за геноцид над руским становништвом.

Главна управа Истражног одбора Руске Федерације покренула је кривични поступак против министра одбране Украјине Валерија Гелетеја и начелника Генералштаба Виктора Муженка.

Поступак је покренут и против команданта 25. бригаде Олега Микаса, као и других особа са "неутврђеним идентитетом" из 93. бригаде те највишег војног руководства - наводе руски медији.

У њиховим поступцима Русија препознаје "карактеристике злочина који су представљени члановима закона: организација убиства, примјена забрањених средстава и метода вођења рата и геноцид Казненог закона Русије".

Руски истражитељи сматрају да је војно рукводство Украјине издавало наредбе за примјену забрањеног оружја у борби против добровољаца на југоистоку земље.

"При гранатирању Доњецка, Луганска, Славјанска, Краматорска и других насељених мјеста Доњецке и Луганске Народне Републике украјинске јединице користиле системе плотунску паљбе `Град` и `Ураган`.

Кориштене су и авионске ненавођене ракете са касетним бојевим главама, тактичке ракете `Тачка-У` и друге врсте тешког офанзивног наоружања с неселективним дјеловањем" - наводе руски истражиоци.

Мада не пориче постојање казнених елемената, Интерпол одбија да распише међународну потјерницу за осумњиченим.

Члан 3. Статута Интерпола наводи да се "организацији категорички забрањује било какаво мијешање или учествовање у дјелатностима политичког, војног, религијског или расног карактера.

Интерпол процјењује да би расписивање потјернице за војним руководством, као и за министром унутрашњих послова Украјине Арсеном Аваковом и губернатором Днепропетровске области Игором Коломојским, било у супротности с чланом Статута Интерпола о немијешању у политичку и војну активност других земаља.

Као одговор на оптужбе Москве, Генерално тужилаштво Украјине покренуло је казнене поступке против сарадника Истражног одбора Русије на основу члана: "пружање помоћи терористичкој организацији".

Украјинско тужилаштво није навело против кога је конкретно казнени поступак покренут.

Правни стручњаци упозоравају да трибунале оснивају побједничке земље или коалиције, како би истакле своју "праведност и легалност своје побједе".

Зато данас не постоје судови за ратне злочине које је Запад починио у Либији, Ираку, Србији, Афганистану, Алжиру...